hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

 

Nem veszélytelenebb az omikron, mint a delta

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az új omikron-variáns kevésbé súlyos megbetegedést okozna, mint a delta-változat, írja a Napi.hu.

A londoni Imperial College tanulmányának első eredményei szerint sem a tüneteket mutató betegeknél, sem a kórházba kerültek számában nem látszódik, hogy az új variáns enyhébb lefolyású betegséget okozna; bár egyelőre csak kis méretű minta áll a kutatók rendelkezésére, írja a Napi.hu.

A tanulmány az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságainak adatait használta fel az összes PCR-rel megerősített koronavírusos megbetegedésre vonatkozóan november 29. és december 11. között Angliában. Az adatok azonban csak 24 olyan beteg kórházi kezelését foglalták magukban, akiknél felmerült a gyanú, hogy az omikron-változatot kapták el. A kutatók szerint "a kórházi kezelésekre vonatkozó adatok jelenleg még nagyon korlátozottak".

A tanulmány becslése szerint az omikron variáns újrafertőződésének kockázata 5,4-szer nagyobb, mint a delta variánsé. Az adatok arra utalnak, hogy a korábbi fertőzés által nyújtott védelem az omikron újrafertőződéssel szemben akár 19 százalékos is lehet. Két vakcinaadag után ez a védelem 0 és 20 százalék között van, és az emlékeztető oltás ezt a szintet 55 és 80 százalék közé emeli.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink