hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Arannyal és tejjel előznék meg a másnaposságot

A Qubit szerint évezredes problémát oldottak meg a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) kutatói: minden eddiginél hatékonyabbnak tűnő szert fejlesztettek ki a másnaposság ellen.

Mint a lap írja: a gél állagú készítmény a bélben fejti ki a hatását, és bár a már véráramba jutott alkohol mennyiségét nem tudja csökkenteni, a még fel nem szívódottét igen, amivel a kutatók szerint nemcsak a másnaposság, hanem már a még további lerészegedés is megelőzhető.

A némileg meglepő módon tejből, pontosabban tejsavóból és arany nanorészecskékből álló készítményt egyelőre csak egereken tesztelték, de a kezdeti eredmények biztatónak tűnnek: az állatok véralkoholszintjét 30 perc alatt 40 százalékkal sikerült csökkenteni.

Raffaele Mezzenga anyagkutató, a gél egyik kitalálója szerint a készítménnyel az alkohol lebontása nem a májban, hanem a bélben történik, így nem is keletkezik acetaldehid, ami a másnaposság kellemetlen tüneteinek nagy részéért felelős. A módszer hátránya, hogy a bajt nem hozza helyre, csak megelőzi: a már felszívódott alkohol ellen nem hatásos, így detoxikációra nem alkalmas.

További részletek

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink