hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Nem sikerült érdemben csökkenteni a megelőzhető halálozást

Az elmúlt 20 évben durván egymillió magyar veszítette úgy az életét, hogy meg lehetett volna menteni, derül ki a G7 összeállításából.

Bár az elkerülhető halálozások száma évről évre csökken itthon, nemzetközi összevetésben sajnos így is rendkívül magas. Márpedig ez a mutatószám kifejezetten fontos indikátor, amely jól mutatja egy egészségügyi rendszer hatékonyságát.

Az Eurostat adatai szerint a megelőzhető halálozás 2018-ban az egész Európai Unióban nálunk volt a legmagasabb, a kezelhető halálozás pedig csak négy országban (Romániában, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában) volt nagyobb, mint nálunk. Azaz Magyarország mindkét kategóriában rosszul teljesít, ami az egészségügy több területén, és a lakosság egészségtudatosságának fejlesztésében egyaránt problémát jelez.

Nem csoda, hogy lényegében az összes hazai egészségüggyel kapcsolatos elemzés következtetései között szerepel, hogy ebben az indikátorban a szektor különböző területeinek fejlesztésével mindenképpen javítani kellene az eredményeken.

Ez a cél egyébként a kormány 2014-2020 közötti időszakra készített Egészséges Magyarország című programjába is bekerült. A dokumentumban azt írták, hogy a munkaképes korúak megfelelő ellátással elkerülhető halálozásának csökkentéséhez az egészségügyi ellátórendszer további prevenció fókuszú áthangolása nélkülözhetetlen.

2014 óta azonban pont a prevencióban nem sikerült érdemi eredményeket elérni. A megelőzhető halálozások száma ebben az időszakban a korábbinál is csak kisebb mértékben csökkent – írja összeállításában a G7.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink