hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Nem ördögtől való

Prof. dr. Dux László pénzről, piacról, politikáról

„Egy normális polgári társadalom úgy szerveződik, hogy a doktor urat, aki tanult, világot látott, újságolvasó, nagyobb a rálátása, megkérdezik az emberek” – válaszolta az orvosok politizálásának etikusságát firtató kérdésünkre prof. dr. Dux László. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke szerint nemcsak a véleményformálás, bizonyos keretek között a rendelői politizálás is megengedett.

 A közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal nyomására módosították az etikai kódexnek az orvosi tevékenység reklámozására vonatkozó passzusát. Ám ezt is csak azt követően, hogy napi hat-, majd húszezer forintos bírságot szabtak ki önökre. Az évek óta tervezett új kódex azonban csak nem akar elkészülni.
– Az etikai kódex megújításának mechanizmusa eléggé nehézkes ahhoz, hogy könnyen változtassunk. De ez nem föltétlenül baj, mert így elkerülhető, hogy meggondolatlanul módosítsunk. Nem vagyunk lépéskényszerben. A hatályos barna kapcsos könyv többnyire megfelel a mindennapi kihívásoknak.
Az orvostudomány óriási lépésekkel halad előre. A kódex választ ad a 21. század kérdéseire is?
– Ha azt nézzük, hogy teoretikusan minek kellene benne lennie a kódexben, akkor a válasz nem, hiszen ezért is dolgozunk rajta. Amióta azonban a kollégium elnöke vagyok, nem volt még olyan kérdés, amire ne találtuk volna meg a választ a statutuumban. Lehet, hogy nem olyan árnyaltan, ahogyan kellene, de a jelenlegi könyv is megfelel a céljának. Szerencsés kegyelmi pillanat kell ahhoz, hogy miután sikerült az új szöveget a hatályos jogszabályokkal összehangolni, a belső koherenciáját megteremteni, a szükséges egyeztetések és jóváhagyások után a küldöttgyulés is áldását adja rá. A kamara általános helyzete most nem érett erre, és decemberben új vezetőséget választ a MOK.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HAIMAN ÉVA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés