hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Nem mindig jó a vitamin

A fizikai aktivitás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, azonban a C- és az E-vitamin semmivé teheti ezt a hatást.

Úgy látszik, hogy a fizikai aktivitás kiváltotta oxidatív stressz elősegíti a szervezet stresszel szembeni védekezését és a szénhidrátok hatékonyabb anyagcserejét – állapították meg német és amerikai kutatók egy, a  Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában pár napja megjelent tanulmányban. Feltevésük szerint az aktivitás hatására szabadgyökök keletkeznek, és ezek adaptív választ váltanak ki az emberekben, azaz a szervezet mozgósítja az oxidatív stresszel szembeni molekuláris védekező rendszereket és hatékonyabban metabolizálja a szénhidrátokat. Mindkét hatás véd a cukorbetegségtől és feltehetően más betegségektől is.

Ha a szabadgyökök felszaporodását antioxidáns hatású vitaminokkal blokkolják, akkor a fizikai aktivitás említett kedvező hatása nem tud érvényesülni. Dr. Michael Ristow, vezető kutató szerint a szabadgyökök rövid távú felszaporodása mintegy oltásként működik: elősegíti a szervezet védelmi mechanizmusainak mozgósítását a krónikus stresszorokkal szemben és a hosszú távú adaptív folyamatokat.

Hosszú ideje ismert, hogy a fizikai aktivitás meghosszabbítja az életet és véd a 2-es típusú diabétesszel, az inzulinrezisztancia kialakulásával szemben. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a reaktív oxigénfajták, így a szabadgyökök is, tartósan hatva károsak: oxidatív stresszt és sejtkárosodást okozhatnak. Ezért sokan, sportolók és nem sportolók egyaránt, antioxidáns vitaminokat – C- és E-vitamint – szednek, hogy kivédjék a szabadgyökök okozta károsodásokat.

A vizsgálat során négy héten át fiatal személyek egy csoportja napi 1000 mg C-vitamint és 400 NE E-vitamint szedett, míg a másik csoport nem kapott vitaminokat. Mindkét csoport mindvégig keményen edzett. A vitaminokat szedőkben nem emelkedett meg a reaktív oxigénfajták szintje, míg a másik csoportban igen, és bennük az oxidatív stressz más jelei is kimutathatók voltak. Az inzulinérzékenység és a glukóz anyagcsere csak a vitamint nem szedő csoportban javult. Ennek alapján vonták le a kutatók azt a következtetést, hogy a fizikai aktivitásnak a szénhidrát-anyagcserére gyakorolt kedvező hatását megakadályozzák az antioxidáns vitaminok.

Weisz Júlia

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink