hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Nem mellékes mellékhatások

Rossz a jóban

Két brit kórház statisztikái alapján a betegek 6,5%-át nemkívánatos gyógyszerhatás miatt veszik fel. Becslések szerint ez évente akár 706 millió eurós többletköltséget róhat a szigetország egészségügyére.

A nemkívánatos gyógyszerhatás miatt kórházba kerülő betegek 72 százalékánál biztosan vagy nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a felvétel – derül ki a British Medical Journal retrospektív elemzéséből (2004;329: 15–19). A szerzők két angliai kórházban fél évre visszamenően nézték át 16 évesnél idősebb betegeik anyagát a nőgyógyászati és gyermekgyógyászati osztályra felvettek kivételével. A 18 820 beteg 6,5 százaléka (1225 felnőtt) nemkívánatos gyógyszerhatás miatt került kórházba. A felvétel oka megegyezett gyógyszerük valamelyik jól ismert nemkívánatos hatásával, a tünetek és a gyógyszerszedés megkezdése között időbeli összefüggés mutatkozott, és alapos vizsgálat, illetve kikérdezés után minden más ok kizárható volt. (A szándékos vagy véletlen túladagolást, továbbá a beteg nem kellő együttműködése következtében kialakult kórképeket nem vették figyelembe.)

Az érintettek átlagos életkora 76 év volt. Az esetek 80 százalékában ok-okozati kapcsolat feltételezhető a gyógyszerszedés és a tünetek között, míg a további 20 százalék esetében csak közvetett összefüggést találtak. A cikk szerzőinek megállapítása egyezik a korábbi francia és brit adatokkal, hogy gördülékenyebb orvos-beteg kapcsolattal az esetek közel háromnegyede elkerülhető lenne.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés