hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem lesz zökkenőmentes az átalakítás

Egyelőre még mindenki csak találgatja, hogy mennyire viselheti meg az egészségügyet az OEP megszüntetése – írja az Az Én Pénzem.

Nem csak a neve változik Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK), az önállóságnak még a csíráit is felszámolják – írja az azenpenzem.hu. Ahogy korábban az adóhatóság, úgy most 2017. január elsejétől az OEP, illetve a NEAK is egy minisztériumi „fiókintézménnyé” válik, az erőforrások minisztériumához kerül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) veszi át az egészségkassza szolgáltatásvásárlói funkcióit, és ide kerülnek a gyógyszerbefogadásokkal, a szolgáltatókat ellenőrzésével kapcsolatos feladatok is. Az egészségbiztosítási ellátásokkal, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel kapcsolatban viszont az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) számít majd az OEP jogutódjának.

Az ágazatban biztosra veszik, hogy ez a nem csekély átalakítás nem megy majd zökkenőmentesen. Nem zárható ki, hogy zavar lesz a pénzbeli ellátások kifizetésében, a méltányossági ügyek elbírálása pedig biztosan a mainál is lassabbá válhat. Sokan attól tartanak, hogy a működés szakmai háttere, a szolgáltatók ellenőrzése rendül meg alaposan, míg mások szerint éppen az előbbiek hiánya, illetve nem megfelelő működése volt az OEP legnagyobb hibája, az átalakítás „letörheti a lobbik szarvát”.

Az állami egészségügy körüli zavarok még erőteljesebben terelhetik a magyarokat a magánellátáshoz. Legalábbis azokat, akiknek ez valós alternatíva lehet, mert van jó munkáltatójuk vagy megfelelő jövedelmük. A szerencsésebbeknek mindenesetre szakértők szerint az egészségbiztosítás jobb választás lehet, mintha hálapénzzel próbálnának javítani az ellátáson. Az egészségbiztosítás kedvező feltételekkel építhető be a céges juttatások körébe.

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink