hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Nem lesz Pannon modell

Rácz Jenő szerint egyeseknek keserű pirula volt a Pannon Modell, amely egy Veszprém megye mentén húzódó tengelyre fűzte volna fel a kórházi ellátást, de valószínűleg nem ez az elképzelés érvényesül majd – véli az egykori szakminiszter, az érintett Veszprém Megyei Kórház vezetője.

A Pannon Egészségügyi Társulás kezdetben három megye együttműködésével jött létre azzal a céllal, hogy a betegellátást ne csak népességszám alapján szervezze régióba – mint a Semmelweis Terv első olvasata – hanem a szakmai ellátás lefedettségét is újragondolva teremtsen egy másik alternatívát.

– Amikor megalkottuk a modellt, az integráció fókusza a Balaton környéki egészségügyi rendszernek az integrálása lett volna – közölte a többi közt Rácz Jenő, aki szerint munkájuk annak ellenére nem volt hiábavaló, hogy a Semmelweis Tervvel egy másik irányú integrációs folyamat indul meg. A modellünknek első három lépését az intézmények már többé-kevésbé megtették, ilyen szempontból ez már pozitívumnak tekinthető – olvasható a többi közt a Somogy Televízió honlapján.

Az egykori szakminiszter szerint az ellátórendszert ilyen formában nem lehet működtetni, és a legnagyobb hazugságok egyike, hogy van pénz az egészségügyben, csak elherdálják. Rácz Jenő az egészségügyi dolgozók elvándorlása kapcsán helyeselte a kormány különböző ösztöndíj-elképzeléseit, de szerinte ez csak kis lépés.

hirdetés

Könyveink