hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nem lesz átfogó béremelés, de több lesz a fejlesztési forrás

Több pénz folyhat be a kórházakhoz jövőre, legalábbis ezt ígérte a 2012-es büdzsé ismertetésekor Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta: „Az egészségügybe mintegy 270 milliárd forinttal több fejlesztési forrás jut be.”

A 270 milliárd forintból 56 milliárd kerülne közvetlenül a kórházakhoz. A hír egyelőre megosztja az intézmények vezetőit.

A Kórházszövetség elnöke szerint például a többlet csak elvben létezik. Rácz Jenő azt mondta: „Egyértelmű, hogy jövőre még nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyek lehetővé teszik az ágazat felzárkóztatását. Átfogó béremelés fedezetét biztosan nem tudja biztosítani.”

Nem lesz pénz a mentőautók cseréjére sem, túl sok ugyanis az olyan változás, ami növeli a kiadásokat: így a bérek emelése, az áfa emelésből származó többletkiadás, valamint a gyógyszerár támogatás átalakítása. Rácz Jenő szerint az intézmények legjobb esetben is idei szintjükön maradnak.

A miskolci kórház főigazgatója viszont nem így látja. Csiba Gábor szerint: ez pozitív dolog. Eddig egy havi finanszírozott összeg hiányzott a költségvetésből. Az 56 milliárd több mint egy havi finanszírozás, persze nőnek a kiadások is, de van még egy forrás: a chipsadóból származtatható 20 milliárd forint.

A miskolci kórházban a főigazgató szerint augusztus óta javul a helyzet, mert a szaktárcától 3 havi támogatást kaptak. A legtöbb intézményben állítják: elfelejtettek értesítést küldeni róla. Sajtóhirek szerint az adminisztrációs hiba miatt, hiába van pénz, ezt már csak egy hónapig használhatják, ez idő alatt viszont nem tudják ellátni azokat a betegeket, akiket az elmúlt két hónapban éppen a pénzhiány miatt tettek várólistára – hangzott el az atv.hu-n.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink