hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Meddig terjedhet a kórházi adómentesség?

A piacról kiegészítő bevételt szerző magyar kórházak számára is érdekes lehet az Európai Bíróság egy áfa-ügyben született iránymutatása, amelyről a napi.hu ír.

A legfőbb svéd bírói fórum arra kereste a választ, hogy az "orvosi gyógykezelést" és az "egészségügyi ellátást" úgy kell-e értelmezni, hogy azok magukban foglalják az orvos vagy más, engedéllyel rendelkező egészségügyi szakember által végzett összes sebészeti beavatkozást vagy egyéb kozmetikai kezelést, illetve a beavatkozások célja − a szépészet − bír-e döntő jelentőséggel e minősítés során? – idézik fel, hogy egy szépészeti beavatkozásokat végző svéd klinika áfa-visszaigénylésének adóhivatali megtagadása hogyan is lett közösségi ügy.

Miután a svéd bíróság nem tudott dönteni, az Európai Bíróságtól kért előzetes döntéshozatalt. A legfontosabb kérdése úgy hangzott, hogy az uniós áfairányelvben foglalt egészségügyi adómentesség kiterjed-e az olyan szolgáltatásokra, mint az esztétikai műtétek, illetve az esztétikai kezelések. Továbbá hatással van-e erre az értékelésre az, ha a műtéteket vagy a kezeléseket betegségek, testi károsodások vagy sérülések megelőzése vagy kezelése céljából végzik, illetve figyelembe lehet-e venni a betegnek a beavatkozás céljáról alkotott véleményét – olvasható a napi.hu cikkében, mely az időközben megszületett döntést is ismerteti.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink