2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés
hirdetés

Ráncba szedik a plasztikai sebészeket

Védi a fiatalokat és tiltja az "agresszív" reklámozást az esztétikai műtétek új ausztriai szabályozása - számolt be az MTI.

A pénteken megszavazott és jövő év elején életbe lépő törvénymódosítás a fejlődésben lévő szervezet egészségének védelmében megtiltja, hogy 16 év alatti páciensen szépészeti műtétet hajtsanak végre. Ez alól csak az orvosilag indokolt esetek jelentenek kivételt. Tizenhat és tizennyolc éves kor között pszichológiai tanácsadást követően, szülői beleegyezés mellett, valamint nyolchetes "gondolkodási idő" után hajható végre plasztikai műtét.

Az új szabályok tiltják a félrevezetésre alkalmas hirdetéseket, így például az olyanokat, amelyek rendkívül kedvezményesnek állítanak be kezeléseket. A hirdetéseken fel kell tüntetni, ha fotótechnikai eljárással elváltoztatott "előtte-utána" fotókat tartalmaznak. Tilos a kifejezetten fiatalokat megcélzó reklám. A szépészeti beavatkozásokkal foglalkozó orvosok nem használhatják a "beauty-doc", vagyis "szépségdoktor" megjelölést, amikor szolgáltatásaikat hirdetik, és nem kérhetnek előleget.

Hogy a páciensek kiigazodjanak az elnevezések között, a törvény azt is szabályozza, hogy a beavatkozást végző orvosok és klinikák a pontos orvosi kifejezések mellett milyen megnevezést használhatnak szolgáltatásaikra. Nem sebészeti eljárásokra az "esztétikai kezelés", a műtétekre az "esztétikai műtét" vagy a "beavatkozás" kifejezés a megengedett.

A szabályozás a sebészeti eljárások mellett vonatkozik a lézeres ránckezelésre és a botulintoxinos (botox-) kezelésre is. A törvény megsértéséért 15-25 ezer euró közötti pénzbírság szabható ki.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.