hirdetés
2019. január. 18., péntek - Piroska.
hirdetés

 

Nem javít a szíven a gluténmentes táplálkozás

A szív egészsége szempontjából nem jár külön előnnyel, ha valaki önként lemond a gluténről, közli az MTI alapján a hirado.hu.

hirdetés

A 110 ezer amerikai egészségét és táplálkozását vizsgáló, 24 éven át gyűjtött adatok elemzését a British Medical Journal szaklap aktuális számában mutatták be amerikai kutatók.

Az egészséges, gluténérzékenységben (cölikáliában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották és megfigyelték szívük egészségét.

A legkisebb mértékben glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóban” – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.

“A glutén természetesen káros a gluténérzékeny embereknek. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenkinek előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond” – idézi a szakértőt a lap.

(forrás: Híradó / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink