hirdetés
2019. január. 18., péntek - Piroska.

Szerológiai vizsgálatok cöliákiában

A  teljes populáció mintegy 1 százalékát érintő betegséget endoszkópos vékonybél-biopsziával lehet igazolni. Az időben felállított diagnózis azért fontos, mert gluténmentes diétával a beteg panaszmentessé tehető.

hirdetés

-          Doktor úr, a fiam nem akar enni, mindig nyűgös. Lehet, hogy lisztérzékeny?

Ezzel a kérdéssel a kisebb (vagy nagyobb) gyermeket gondozó háziorvosok hónapról hónapra találkoznak. És ez még csak az aggódó szülő (nem ritka) esete.

A gluténnal szemben öröklötten érzékeny egyéneknél az egyes gabonafélékben levő glutén fogyasztása a vékonybélben boholyatrófiához vezet. Emiatt számos intestinalis és extraintestinalis tünet lép fel és különböző szövődmények alakulhatnak ki.  Nem csak gyermekkorban, hanem felnőtt korban is. Sőt: a betegek jelentős hányadánál akár több mint egy évtizeden keresztül nem ismerik fel a CD-t, mert a tünetek alapján egyszerűen nem gondolnak rá.

A  teljes populáció mintegy 1 százalékát érintő betegséget endoszkópos vékonybél biopsziával lehet igazolni. Az időben felállított diagnózis azért fontos, mert gluténmentes diétával a beteg panaszmentessé tehető. A biopsziát azonban csak akkor érdemes elvégezni, ha előtte a betegség gyanúját különböző laboratóriumi tesztekkel – specifikus ellenanyagok kimutatásával – megerősítik.

Kinél érdemes a CD lehetőségét vizsgálni? A CD-nek sokszor nincsenek markáns tünetei. Ezért az 1. táblázatban felsorolt állapotokban javasolt a CD lehetőségét kizárni.

Nem szabad elfeledni: a CD csak az esetek kis részében mutatja a malabszorpcióval járó jellegzetes klasszikus tüneteket (hasmenés, steathorrea, fogyás vagy növekedési elmaradás). Nem klasszikus CD esetén sokkal heterogénebbek a tünetek és a panaszok, sőt, malabszorpció sincs feltétlenül jelen. Szubklinikus CD-ben pedig még egyáltalán nincs is jelen klinikai tünet (a kivizsgálásra elsősorban a CD nagy kockázata miatt kerül sor, pl. közeli rokont érintő betegségnél). Ezekben az esetekben a szerológiai vizsgálat eredményei eltérést jeleznek, illetve a biopszia is boholyatrófiát mutat. Potenciális (vagy korábban latensnek nevezett) CD-ben a szerológiai teszt eredménye már kóros, de szövettani eltérés nem észlelhető. A potenciális CD idővel valódi CD-vé alakul át, ezért a beteget rendszeresen ellenőrizni kell. 

Milyen szerológiai vizsgálatok segíthetnek a CD szűrésében?

Általánosságban elmondható, hogy szűrésre az immunglobulin-A típusú ellenanyagokat kimutató tesztek javasoltak – feltéve, hogy nincs a betegnek szelektív IgA hiánya. Szelektív IgA hiány esetén ugyanis a teszt eredménye álnegatív lehet. Ezért minden esetben a szerológiai teszt elvégzésén túl a laboratóriumban az össz IgA szintet is meg kell határozni. Ha ez 0,2 g/l alatti, csak IgG típusú ellenanyagot szabad vizsgálni. Az össz IgA szint meghatározása különösen fontos azért is, mert a CD-s betegeknél az átlagpopulációhoz képest 5-10-szer gyakoribb a szelektív IgA hiány.

Antigliadin antitest: Korábban ez alapján vizsgálták a CD-t. Mivel azonban szenzitivitása és specificitása rossz, napjainkban nem javasolt CD szűrésére használni.

Antireticulin ellenanyag: Rövid időre ez váltotta fel az antigliadin antitest vizsgálatot, azonban napjainkban ennek az antitestnek a vizsgálata sem javasolt szűrési célból.

Antiendomízium ellenanyag: CD-re igen specifikus és szenzitív ellenanyag. Drága és korlátozottan elérhető teszt, mivel speciális készítmény és immunfluoreszcenciához megfelelően értő szakember szükséges hozzá.

Anti-tTG ellenanyag: A szöveti transzglutamináz (tTG) enzim az az antigén, amellyel szemben az antiendomízium ellenanyag termelődik. A tTG-t rekombináns technológiával elő tudják állítani, így az anti-tTG ellenanyag kimutatásának az ára markánsan csökkent. Ezért általában az anti-tTG és nem az antiendomízium ellenanyag kimutatását végzik. Szűrésre az IgA tTG ellenanyag kimutatása javasolt.

Anti-deamidált gliadin peptid (DGP) antitest: Ez a legújabban kifejlesztett szerológiai teszt cöliákia kimutatására. Elsődleges szűrésként hasonló értékű, mint az anti-TG ellenanyag kimutatása; az anti-TG-vel szemben előnye, hogy immunoglobulin G típusú, ezért szelektív IgA hiányban is lehet cöliákia kimutatására használni.

A szerológiai tesztek érzékenysége kisebb a 2 éves kor alatti betegeknél; ebben a korcsoportban kombinált vizsgálat (IgA és IgG típusú anti-DGP, valamint IgA típusú anti-tTG ellenanyag kimutatása) javasolt.

A szerológiai teszteket laboratórium centrumban javasolt végezni. Bár léteznek gyorstesztek, amelyekkel akár a beteg is otthon vércseppből ki tudja mutatni a CD-re jellemző ellenanyagokat, a diagnózist mindenképpen orvosnak kell megállapítani. A pozitív eredmény megerősítésére végzett biopsziás vizsgálat eredménye ráadásul értékelhetetlen, ha korábban egy tudatos hozzátartozó a teszteredmény birtokában a tesztalanyt gluténmentes diétára fogta.

Mi van akkor, ha negatív az eredmény? A negatív teszteredmény nem zárja ki teljesen a CD lehetőségét. Az álnegatív eredmény hátterében – számos más tényező (2. táblázat) mellett – a vizsgálat előtt hetekkel-hónapokkal elkezdett gluténmentes étrend állhat. A vizsgálat elvégzése előtt így rá kell kérdezni, hogy a beteg milyen étrendet tartott. Valódi negativitás CD-ben ritka; a diagnózist a határozott gyanú alapján végzett biopszia alapján lehet felállítani, ill. a HLA-vizsgálat eredménye alapján kizárni (lsd. alább).

Mi van akkor, ha pozitív az eredmény?  A szerológiai tesztek egyedül a CD szűrésére, nem pedig a diagnózis felállítására valók. A CD élethosszig tartó, különböző szövődményekkel járó, egyben megfelelő étrendet igénylő betegség, így a diagnózisnak egyértelműnek kell lennie. A diagnózis alapja a vékonybél biopsziával vett szövetminta vizsgálata. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a biopszia előtt TILOS gluténmentes étrendet tartani, ellenkező esetben a vizsgálat eredménye álnegatív lehet.

Bár a vékonybél-biopszia biztonságos, az európai irányelv szerint gyermekeknél a biopsziát nem kell elvégezni, egyben a CD diagnózisa egyértelmű akkor, ha az alábbi kritériumok mindegyike fennáll:

-          az anti-tTG ellenanyag szint a normális felső határának a tízszeresét meghaladja (ez ÖNMAGÁBAN még nem diagnosztikus; ha ez az eredmény, gyermek-gasztroenterológushoz kell küldeni a beteget)

-          anti-endomízium antitest pozitivitás fennáll

-          a HLA-DQ2 vagy HLA-DQ8 vizsgálat eredménye alátámasztja  a CD-t.

 

HLA vizsgálat CD.ben CD kialakulására a genetikai háttér hajlamosít. A CD betegek 95%-ánál jelen van a HLA-DQ2 vagy a HLA-DQ8 típus. Mivel a HLA-DQ2 vagy HLA-DQ8 a populáció 30%-ában jelen van, a HLA-vizsgálatot csak nagyon indokolt esetben végzik; akkor, ha a szövettani eredmény nem egyértelmű, vagy ha a beteg már gluténmentes étrendet tarta a szerológiai vizsgálat időpontjában. HLA-vizsgálatot érdemes végeztetni azokban az esetekben is, amikor nagyon nagy a CD kockázata (pl. közeli hozzátartozók betegek), tünetek is jelen vannak, de a szerológiai teszt eredménye negatív. A HLA-vizsgálatot CD-ben Magyarországon csak néhány centrum végzi és a társadalombiztosítás sem támogatja.

Szerológiai vizsgálat és követés Igazolt CD-ben a szerológiai vizsgálat segíthet ellenőrizni, hogy a beteg mennyire tartja a diétát. A gluténmentes étrend bevezetését követően a szérum ellenanyag titerek általában fél – 1 éven belül normalizálódnak. A normalizálódás üteme függ a betegség súlyosságától és a kezdeti titertől. Ha a titer nem csökken, akkor a beteg valószínűleg nagyobb mennyiségű glutént fogyaszt. (Kevés glutén mellett a titer csökkenhet.) Az anti-tTG antitest szintjét évenként javasolt mérni. Vannak olyan szakértők, akik szerint az ismételt szerológiai teszt kiválthatja az ismételt vékonybél-biopsziás vizsgálatot.

 

A cöliákia szűrését – így cöliákiára specifikus szerológiai tesztek végzését – indokolják az alábbi állapotok:

• hasfájás, haspuffadás

• autoimmun májbetegség

• autoimmun pajzsmirigybetegség

• tartós hasmenés

• krónikus fáradtság

• fogzománc defektusok

• Dermatitis herpetiformis

• Down szindróma

• elsőfokú rokon CD-ben szenved

• transzamináz-értékek idiopátiás emelkedése

• vashiányos anémia

• irritábilis bélszindróma

• Osteopenia vagy osteoporosis

• perifériás neuropátia

• rekurrens aftás stomatitis

• szelektív IgA hiány

• indokolatlan fogyás

• Turner szindróma

• 1-es típusú diabetes

 

Fentieken túl gyermekeknél:

• Anorexia

• krónikus székrekedés

• késleltetett pubertás

• növekedési visszamaradottság, alacsonynövés

• ingerlékenység

• ismétlődő hányás

 

Cöliákiában álnegatív lehet a szerológiai vizsgálat eredménye az alábbi esetekben

• 2 éves kor alatti beteg

• Vizsgálat  időpontjában már gluténhiányos étrendet tarta a beteg

• Szelektív IgA hiány

• Szteroidkezelés vagy immunszuppresszív szerek alkalmazása

 

 

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Amikor egy 12 éves birminghami kisfiú látta, hogy mennyi cukor van a kedvenc üdítőjében, egy kísérletet kezdett, amelybe bevonta a családját is.

A sürgősségi betegellátást érintő változtatások miatt kialakult véleményszkander szinte minden réteget, minden szaksajtóst, nem szaksajtóst és minden hozzá nem értőt megmozgatott.