2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Enterovírus Kínában

Nem fenyegeti az olimpiát

Országos figyelmeztetést adtak ki Kínában az Enterovírus-71 (EV-71) fertőzés megfékezésére, miután már 22 halottja és több mint 4500 fertőzöttje van a kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartományban kitört járványnak.

A kínai egészségügyi minisztérium szerint a főként gyerekekre veszélyes vírus további terjedésére lehet számítani, ugyanis a kórokozó a nyár elején, azaz júniusban és júliusban terjed a leggyorsabban.
Fujang (Fuyang) városból az első megbetegedéseket még márciusban jelentették, és április végére már 1500 felett volt a fertőzöttek száma. Május 2-án Kína-szerte összesen 4529 fertőzöttet tartottak számon. A fertőzés gócpontjának számító 9 milliós városban 3736 fertőzöttről érkezett jelentés, a 600 kórházban ápolt beteg közül 12 gyerek állapota válságos.
Néhány száz megbetegedést jelentettek Honan (Henan), Hupej (Hubei), Senhszi (Shaanxi), Csöcsiang (Zhejiang), Csianghszi (Jiangxi) és Kuangtung (Guangdong) tartományokból valamint Hongkongból és Makaóból.
A járvány megfékezésére Csen Csu (Chen Zhu) kínai egészségügyi miniszter vezetésével különleges egységet hoztak létre. "A helyi hatóságok magas készültségben vannak, és mindent megtesznek a járvány megfékezésére, valamint a gyógykezelés gyorsítására" - áll a miniszter közleményében.
Az Enterovírus-71 (EV-71) által okozott kór egy főként gyermekeket érintő kéz-, láb-, illetve szájbetegség, amely kezdetben enyhébb általános tüneteket okoz bőrkiütésekkel, de később súlyos idegrendszeri elváltozásokhoz vezethet, illetve halált is okozhat.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi irodájának vezetője szerint az enterovírus-járvány terjedése nem fenyegeti az augusztus 8-án kezdődő pekingi olimpiai játékokat.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink