hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Nem a gondoktól őszülünk

Egy, a PlosOne-ban közölt vizsgálat szerint a nők őszülése elsősorban genetikai tényezők következménye, nem életmódjukkal vagy környezeti tényezőkkel függ össze.
A BBC News által ismertetett vizsgálatba a kutatók több mint 200, 59 és 81 év közötti dán egy- és kétpetéjű ikerpárt vontak be. Az egypetéjű ikernővérek őszülésének mértéke között alig találtak különbséget, míg a kétpetéjű ikrek között sokkal nagyobb volt az eltérés. Az ilyen típusú eredmény mindig a gének szerepére utal, mivel az egypetéjű ikrek genetikailag teljesen azonosak, míg a kétpetéjűek csak 50 százalékban. 
 
A vizsgálat szerint elsősorban genetikai eredetű a hajhullás foka is, azonban a hajszálak elvékonyodását a fejtetőn inkább környezeti és életmódbeli faktorok határozzák meg.
 
Dr. David Gunn, a kutatás vezetője szerint számos elmélet született ugyan, amelyek megpróbáltak magyarázatot adni arra, hogy miért következik be az őszülés egyeseknél már nagyon korán, másoknál csak késő öregkorukban, azonban tudományos bizonyítékok nemigen álltak rendelkezésre. A mostani eredmények szerint akármilyen sok stressz ér valakit, ennek vajmi kevés hatása van arra, hogy mikor és milyen gyorsan őszül. Ezt erősítette meg Nina Goad, a Brit Bőrgyógyászati Egyesület vezetője is, aki szerint a korábbi kutatások során nem tudtak olyan környezeti tényezőket kimutatni, amelyek magyarázatot adtak volna arra, hogy egyes személyek rokonaiknál sokkal hamarabb őszülnek meg.
 
Dr. David Fisher, a Dana Faber Rákkutató Intézet munkatársa, aki maga is vizsgálta korábban a kérdést, szintén egyetértett a vizsgálat következtetéseivel, azonban hozzátette, hogy bizonyos kémiai anyagok is korai őszülést okozhatnak.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink