hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Nehezebben jutnak ellátáshoz a külföldiek

Egy új, sárga lámpaszínt vezetett be az OEP a jogviszony-ellenőrző rendszerbe augusztus 1-jétől, amely azt jelzi az ellátóknak, hogy érvényes a taj, de a beteg csupán korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult, írja a Magyar Nemzet.

A szigorítás főként a hazánkban élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező, nem EU-s állampolgárokat érinti. Azoknak a külföldieknek, akik megállapodást kötöttek az OEP-pel, korábban fél éven át a mindenkori minimálbér felét kellett havonta a járulékokra befizetniük azért, hogy közfinanszírozott sürgősségi ellátást kaphassanak. Ám egy augusztus 1-jén életbe lépett törvényi változás következtében már két évig kell fizetni a havi legalább 55 ezer forintot ahhoz, hogy sürgős esetben térítésmentesen kezeljék őket. A két év türelmi időt követően, ha tovább fizetik a járulékokat, a sürgősségi mellett már egyéb ellátásra is jogosulttá válnak. Ezután sem kerülhetnek fel azonban a transzplantációs listákra, ahogy külföldi gyógykezelésben és bizonyos fogászati ellátásokban sem részesülhettek.

Felvetődik a kérdés, hogy ezzel a lépéssel nem épp a hazánkba érkező migránsokat igyekszik-e kirekeszteni a közfinanszírozott ellátásból a döntéshozó. Az OEP közölte, tavaly 671 külföldi állampolgár volt jogosult, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink