hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ne ragaszkodjon senki foggal-körömmel a romkórházhoz!

Áttekintik a magánszolgáltatókkal kötött kórházi szerződéseket, s az előnyteleneket újrakötik. Ez akár azt is jelentheti, hogy bizonyos ellátástípusokat visszaállamosítanak – erről a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt Szócska Miklós, aki szerint a gyanús szerződések miatt büntetőfeljelentések is születhetnek.

Az egészségügyért felelős államtitkár a jövő évi büdzsé tervezete alapján az ideihez hasonló helyzetet vár az ágazatban, azt azonban elismeri, hogy ez nem a kitörés költségvetése. "Ez a helyzet arra kényszerít, hogy még keményebben fellépjek a hatékonyságot rontó tényezőkkel szemben" – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a szerkezetátalakítási folyamat során nem fognak intézményeket bezárni, funkcióváltásra sor kerülhet, de "robbanásszerű" változástól nem kell tartani. Szócska közölte, az átalakítás célja nem a tisztogatás, szerinte természetes, hogy a tulajdonosváltást tisztújítás követi. Az államtikár azt is elmondta, a gyanús kórházi szerződéseket átvizsgálják, és nem tartja kizártnak, hogy a gyanús szerződések miatt büntetőfeljelentést tesznek.

Szócska megígérte, hogy lesz béremelés az ágazatban. "Nővérek dolgoznak három műszakban 80-90 ezer forintos fizetésért és az életéveiket áldozzák fel az egészségügyért. Úgy gondolom, ez a helyzet nem tűri azokat a megalkuvásokat, amelyek a kiszervezések területén általam tudottan is léteznek" – fogalmazott Szócska és hozzátette azt is, hogy a népegészségügyi termékadóból származó 15 milliárd forint a béremelést fogja szolgálni. Az államtitkár azt mondta, hogy tudják mit kell tenni az orvosok, rezidensek itthon tartásáért, néhány év alatt fogják elérni ezt a célt.

A távozásáról szóló pletykákra vonatkozó kérdésre az államtitkár azt mondta, szerinte erős felhatalmazása van a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és ezen belül az államtitkárságnak. "Általában akkor jelennek meg a távozásomról szóló pletykák, amikor valakinek az érdekeit sérti az, amit csinálunk és abban érdekelt, hogy elbizonytalanítsa a közvéleményt".

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés