hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Napi hétszázból kellene enni

A  jobb kórházi étkezés lehetőségeiről ír a PTE Klinikai Központjának példáját megidézve a PécsMa.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) számításai szerint jelenleg egy kórház átlagosan nagyjából 500 forintot költ egy beteg napi élelmezésére - emlékeztetnek. Ugyanakkor akad olyan intézmény is, ahol ez a norma még a 400 forintot sem éri el. A most készülő közétkeztetési rendelet viszont azt célozza meg, hogy a napi étkezési költség mindenhol érje el a 700 forintot betegenként.

A lap felidézi, hogy 2008-ban egyszer már meghatározták - akkor 550 forintban - a minimumkeretet, később azonban ezt a szabályt eltörölték. Jelenleg minden kórház maga dönti el, hogy mekkora összeget szán ilyen célra.

- Az élelmezést biztosító cég a velük kötött megállapodás értelmében egy beteg ellátására – diétától függetlenül – napi nettó 550 forintnyi anyagköltséget fordít. A szolgáltatással együtt ez összesen naponta nettó 1141 forintjába kerül az intézménynek – idézik a cikkben dr. Endrei Dórát, a PTE Klinikai Központjának általános főigazgató-helyettesét. Aki szerint a körülbelül 150 forintos nyersanyagnorma-emelés megvalósításához mindenképpen kompenzációra van szükségük – olvasható a pecsma.hu-n.

(forrás: PécsMa)
hirdetés

Könyveink