hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ha jobb lesz a menza, jobb lesz a bizonyítvány is

Az év közepére valamennyi főzőkonyha csatlakozhat a mintamenza programhoz - nyilatkozta Pesti Imre budapesti kormánymegbízott szerdán az MTI-nek.

A 2009-ben Békés megyéből indult mintamenza programhoz idén januárban csatlakozott Budapest. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint az országban két és félmillióan részesülnek a közétkeztetésben, a fővárosban minden harmadik ember érintett. Budapest a kezdeményezés "gazdájául szegődött", és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Társasággal együttműködve dolgoznak a kiterjesztésén - mondta Pesti Imre kormánymegbízott, aki a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa is.

Elmondta, hogy a budapesti közétkeztetésben részt vevő cégek önként csatlakoztak, náluk a kormányhivatal részvételével vizsgálják, milyen alapanyagokat használnak és honnan szerzik be, milyen konyhatechnikával dolgoznak és milyen étrendet állítanak össze. Az előzetes - kiinduló állapotot rögzítő - eredmények szerint az érintettek nem kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az óvodásoknak több tejre lenne szükségük, az ételek pedig sózás nélkül is sok sót tartalmaznak.

Mint mondta, a modern élelmezésnek igazodnia kell az érintettek korához, szellemi és fizikai terheléséhez. Járvány idején az egészséges, vitamindús étkezés is segítheti a megelőzést - mutatott rá. A fővárosi kormányhivatal vezetője jelezte: növelni kell a rostok, vitaminok, nyomelemek arányát, míg a magas inzulintermelést kiváltó ételek, porlevesek, tepertőkrém, zsíros kenyér kerülendő.

Szavai szerint a menzákon jelenleg kevés a halétel és a gyümölcs, a koszt egyhangú és gyakran ismétlődik. Úgy vélte: eltűntek a különbségek a nyári és téli ételek között, holott a szezonalitásnak nagy jelentősége lenne. 

A kormánymegbízott egy külföldi felmérésre hivatkozva megjegyezte: a minőségi közétkeztetésnek más közvetlen haszna is van, például 3-8 százalékkal javul a tanulmányi eredmény, erősödik az immunrendszer, s ezzel együtt csökken a hiányzások száma, továbbá csökkennek a magatartásbeli problémák.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink