hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Nanotechnológiai titkok

Az élő szövetekben (videónkban egy patkányban) zajló egészséges és kóros folyamatokat mutatja meg a multifoton-mikroszkóp nanoméretben, azaz a lehető legnagyobb részletességgel.

Csupán néhány újságírót hívtak meg a különleges bemutatóra Semmelweis Egyetem Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központjába, ahol „élőben” vizsgálhatják a vese akut oxigénhiányos állapotát (a transzplantáció alatti időszakot), és az immungyengítő gyógyszerek hosszútávú hatásait.

Dr. Kellermayer Miklós, a központ igazgatója bemutatta azt a kétfoton (vagy multifoton) mikroszkópot, amelyek segítségével akár 2 milliméter mélyen is be lehet látni az élő állatba anélkül, hogy metszetet kellene készíteni a szöveteiről. Az így kapott mozgókép segítségével (ahogy a videón is látszódik) a kutató folyamatában látja a vese működését.

Megnézhettünk egy olyan berendezést is, amely segítségével szöveget lehet írni akár egyetlen vörösvértestre, egy olyan csipeszt, amely méri a fehérjék kicsavarodásához szükséges erőt, illetve meghallgattuk, milyen is a "nanozene" - ebből a film végén látnak és hallanak egy kis ízelítőt.

Kéky Kira
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink