hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Nagyobb eséllyel a rákbetegség ellen

Nemcsak a gyógyításban, a kutatásban is előrelépést jelenthet az új veszprémi onkológiai centrum – vélekedik a megyei kórház főigazgatója a Magyar Hírlapban.

„Ma már olyan fejlett módszerek, technológiák állnak a rendelkezésünkre, hogy jó eséllyel küzdhetünk a rák ellen. Ezek a kezelések azonban igen költségesek, és speciális szakértelmet igényelnek. Ezért is nagyon fontos, hogy a daganatos betegek kezelése egy úgynevezett onko-team által összefogott, komplex folyamat legyen. Vagyis egy helyen, ugyanazon orvosi csoport irányítása alatt történjen a diagnosztizálás, az előkezelés, az esetleges műtéti beavatkozás, majd az utókezelés, a sugárterápiás kezelés, ezzel nőhet a rákos betegek túlélési esélye” – mondta a lapnak Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Veszprémben most csaknem négymilliárd forintból építenek onkológiai központot. A fejlesztéssel jelentős űrt töltenek be a régióban, ugyanis a Közép-Dunántúl az egyedüli az országban, ahol egyetlen egészségügyi intézményben sem adottak a sugárterápia feltételei.

Tízéves előkészület és küzdelem eredménye, hogy a kórház egy TIOP-pályázaton elnyerhette az új részleg felépítéséhez szükséges forrást. Az infrastrukturális fejlesztésről szóló operatív programban már a kezdetekkor nevesítették is, s a rendelkezésre álló forrásokat a meglévő onkológiai központok fejlesztésére és a Közép-Dunántúl régióban onkológiai centrum létesítésére kell fordítani. A szakma akkor úgy döntött: a centrumnak Veszprémben kell megépülnie. A pályázat kiírására, majd a támogatási szerződés megkötésére viszont még éveket várni kellett. „Túl vagyunk a nehezén. Elnyertük a forrást, megkötöttük a szerződést, letettük az alapkövet. Jelen pillanatban már a kiviteli tervek készülnek, és folyik a közbeszerzési eljárás. A számításaink szerint még az ősz elején megtörténhet az első kapavágás” – mondta Rácz Jenő.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés