hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Működőképes ellátórendszer, erőteljesebb orvosválasztás

Zajlik a megyei és a fővárosi kórházak átadás-átvétele és az egyedi kórházi egyeztetések folyamata. Ennek részleteibe tekint be Török Krisztina főigazgató segítségével a Magyar Hírlap.

– Térségenként érkeznek a kórházak vezetői. Miről beszélnek velük?

– Kollégáim minden aktív ellátást nyújtó többszakmás kórházzal átnézik, hogy a korábban szolgáltatott adataik érvényesek-e még és egyeztetjük a jövőre vonatkozó elképzeléseket. A kevés ágyszámú, speciális intézmények most folytatják tevékenységüket, a kórházak többségénél azonban érdemes portfóliót tisztítani.

– Mik a tapasztalatok?

– A tárgyalások légköre pozitív és konstruktív. Fontos információkhoz jut mindkét fél, a kórházvezetők úgy térhetnek haza, hogy képet kapnak az új rendszerről.

– Mi a helyzet, ha az adott intézmény nem ért egyet az önök által kialakított jövőképpel?

– Mielőbb döntést kell hozni az ellátás jövőbeni szintjeiről, arról, hogy egy adott intézmény milyen szakmai felkészültséget, milyen tárgyi és személyi feltételeket igénylő gyógyító munkát tud biztosítani. Azonban az elképzelések menet közben is módosulhatnak. Több kórházról is tudok, amelyik némileg változtatott pél­dául egy-egy osztályának az ágyszámán vagy azon, melyik osztályát tartsa meg. Ahol semmiképp nem tudunk megegyezni, ott ismét le kell ülni, már az államtitkárság képviselőjével.

– Ez mennyiben befolyásolja a szükséges fejlesztéseket?

– A beszélgetések egyik témája éppen a lehetséges fejlesztések felmérése, hogy a maradék uniós forrásokat célirányosan, a szükségleteknek megfelelően, már ezek tükrében lehessen kiírni. Szeretnénk figyelembe venni az egyedi igényeket is, és mindezt december 15-ig kell véglegesítenünk.

– Mekkora összegről van szó?

– Ötven-hatvan milliárd forintról, de ez azon is múlik, hogy az eddigi nyertesek megkötik-e a támogatási szerződéseket, és azon is, hogyan alakul az árfolyam. A pontos összegről majd a januári kiíráskor tudunk beszámolni.

A teljes interjú

Niczky Emőke
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink