hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Működik az érsebészeti ellátás a Péterfy nélkül?

Szeberin Zoltánnal, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnökével ezúttal a Magyar Narancs készített interjút.

Az érsebészeti ellátás megszervezésében mennyire tükröződik vissza a szakma fontossága?

Budapesten és környékén nagyjából 3,5 millió ember ellátásáért felelünk, ez az ország egyharmada. Ehhez képest mégis itt van a legnagyobb szervezetlenség, és csak itt van az országban ún. forgó ügyeleti rendszer. Ez azt jelenti, hogy ha bevesznek valakit az adott napon ügyeletes kórházba, de nem kell rögtön operálni – és az ilyen eseteknek magas az aránya –, a beteg könnyen elkallódhat. Mert közben egy másik kórház lesz az ügyeletes, vagy elküldik a területileg illetékes kórházba, telnek a napok, a hetek, és időt vesztünk. (…)

MN: Február elején a Péterfy Kórház-Rendelőintézet kiszállt a budapesti érsebészeti akut ügyeleti rendszerből, és a krónikus betegek ellátását sem vállalja a továbbiakban. Mi történt?

A Péterfy Kórházban működik egy nagy baleseti centrum, a baleseti sérülteknek pedig ritkán, de akkor sürgősen szükségük van érsebészeti beavatkozásra. Van továbbá egy angiológiai, vagyis érbelgyógyászati osztályuk és egy ereket gyógyító radiológiai osztály is, ezért összességében jó lenne, ha lenne érsebészet. Ezt a kórház menedzsmentje szeretné is, ahogy van még Budapesten jó néhány kórház, amelyik szeretne érsebészetet működtetni. Ehhez azonban egész egyszerűen nincs elég érsebész szakorvos sem országosan, sem Budapesten és környékén. (...)

Szeberin Zoltán beszélt még a budapesti ügyeleti rendszer hiányosságairól és lehetséges átszervezéséről, centralizációról, munkaerőhiányról és a minimumfeltételek be nem tartásáról. Az interjút a Magyar Narancsban olvashatják.

(forrás: Magyar Narancs)
hirdetés

Könyveink