hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Motorizált spermiumokkal a sikeres megtermékenyítésért

A drezdai Leibniz Szilárdtest- és Anyagkutatási Intézet munkatársai kicsiny hajtóművekkel kívánják elősegíteni a lusta spermiumok célba jutását, írja a GyártásTrend.

A spermiumok rendeltetése általában nem nevezhető túl bonyolultnak, elvégre csak annyi a dolguk, hogy a petesejtnek kiközvetítsék az örökítőanyagot. Mind ennek ellenére előfordul, hogy az egyébként egészséges hímivarsejtek úszásképtelenek, és így alkalmatlanok a megtermékenyítésre. Ezt a férfiak nagyjából 7 százalékát érintő állapotot asthenozoospermiának hívják, és egyelőre nem létezik rá gyógymód.

A drezdai Leibniz Szilárdtest- és Anyagkutatási Intézet (IFW) kutatói mindazonáltal kiötlöttek egy találmányt, amellyel potenciálisan kezelni lehet ezt a problémát. Egész konkrétan egy olyan, spirál alakú, fémből készült, mikroszkopikus hajtóműről beszélünk, amely – csakúgy mint egy taxi – a spermiumokat tulajdonképpen odafuvarozza a petesejtekhez. A különleges eszközt Spermbotnak nevezték el a kutatók.

Forrás: YouTube

A kicsiny motorok először feltekerednek a spermiumok farkára, majd pedig forgó mágneses mező alkalmazása mellett célba juttatják őket. Amikor a hímivarsejt érintkezésbe lép a petesejttel, a motor tapintatosan leválik róla. A mágneses mező a tudósok szerint nem okoz kárt a többi spermiumban, és így a használata élő szöveteken is teljesen biztonságos.

A laboratóriumi tesztelés során a hajtómű a hímivarsejteket viszonylagos épségben tudta az egyik pozícióból a másikba eljuttatni.

A szerkezet az alábbi videón működés közben is megtekinthető.

A procedúra jelentős előnye lehet, hogy a reprodukció-asszisztencia egyéb formáinál olcsóbb.

Bármennyire is ígéretes, mostanáig csak Petri-csészében tudták letesztelni a módszert; az embereken végzett kísérletek megkezdéséhez a technológia további csiszolgatására még mindenképpen szükség lesz.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink