hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Mostanra állt be a Covid előtti szintre a többlethalálozás

2020 szeptember és 2022 tavasz között a többlethalálozás – egyetlen kivétellel – meghaladta a járvány előtti 4 év havi átlagát – írja a 444.hu.

Több mutató van, amivel a koronavírus-járvány hatására lehet következtetni, ezek közül az egyik legfontosabb a többlethalálozás. Ez azt jelzi, hogy a járvány előtti időszakhoz képest mennyivel emelkedett az összes magyarországi halálesetek száma.

Másfél évig, 2020 szeptember és 2022 tavasz között a többlethalálozás – egyetlen kivétellel – meghaladta a járvány előtti 4 év havi átlagát. A legsúlyosabb időszakokban akár havi 5-6 ezerrel is. Mostanra azonban beállt a covid előtti szintre.

A KSH adatai szerint nagyjából annyian haltak meg Magyarországon májusban és júniusban, mint a járvány előtti évek hasonló időszakában. (A KSH módszertana miatt a júniusi adat a gyorsjelentéshez képest még valamivel emelkedni fog, ezzel még jobban közelítve a 2016-19 közötti havi átlagot.)

A fenti adatsor egyelőre nem erősíti a járványszkeptikusok egyik állandó érvét, hogy a vírusban olyan beteg idősek hunytak el, akiknek csak előrehozta a halálát a vírus. Ha ez így lenne, lennének olyan szakaszok, amikor a halálozás jelentősen alatta marad a járvány előtti szintnek.

Az látszik a halálozási adatokból, hogy a járvány őszi-tavaszi jelentős felerősödése a fertőzések számában megmaradt ugyan, de a halálozások száma mérséklődött most tavaszra, a 2021 pusztító év elejéhez képest mindenképpen. Ez döntően a védőoltásoknak, a természetesen megszerzett védettségnek és a korábbinál enyhébb tüneteket okozó omikron variánsnak köszönhető.

A 444.hu szerint a hivatalos adatok a koronavírus áldozatairól és a többlethalálozás adatai nem fedik le egymást.

A koronavírus hivatalos magyarországi megjelenése, 2020 márciusa óta majdnem 41 ezerrel többen haltak meg 2022 júniusig Magyarországon, mint 2016-19 között. Ennél jóval, 5 600-zal többen szerepelnek a járvány hivatalos áldozatainak a statisztikájában. (Június végéig 46 651 áldozatot jelentettek hivatalosan.)

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink