hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Módszertani Útmutató készült a klinikai audit gyakorlati alkalmazásához

Módszertani Útmutató a klinikai audit gyakorlati alkalmazásához címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma a miniszter által létrehozott munkacsoport közreműködésével módszertani útmutatót készített.

A klinikai audit ciklikusan ismétlődő folyamat, melynek során orvosok, ápolók és szakdolgozók szisztematikusan áttekintik betegellátó tevékenységük eredményességét, és ha szükséges változtatnak a betegek kezelésével és ellátásával kapcsolatos gyakorlatukon. A klinikai audit végzését segítő szakmai dokumentum először 2004-ben jelent meg, melyet 2014-ben átdolgoztak.

Az elmúlt hét évben a minőségirányítás területén bekövetkezett változások, az új egészségügyi szakmai irányelvek közzététele, a MEES 2.0-ben megjelenő új követelmények szükségessé tették a klinikai auditra vonatkozó módszertani útmutató tartalmának újragondolását. A cél olyan aktualizált módszertani útmutató kidolgozása volt, melynek segítségével a klinikai auditot végzők a változó igényeknek megfelelően, szektorsemlegesen, egységes folyamatlépésekben értékelhetik a vizsgált klinikai terület minőségét a meghatározott kritériumok alapján, tényekre alapozva megtervezhetik és bevezethetik azokat a változásokat, amelyek javítják az ellátás minőségét, egyidejűleg feltárhatják az erősségeket is.

 A "Módszertani Útmutató a klinikai audit gyakorlati alkalmazásához" című dokumentum a klinikai audit folyamatát az egészségügyi szakmai irányelvekre építve, hazai példákon keresztül mutatja be. A módszertani útmutató lehetővé teszi a klinikai audit egységes szempontok szerinti végzését minden egészségügyi szakember és szolgáltató számára, mindemellett lehetőséget teremt az azonos klinikai területek összehasonlításra, a legjobb gyakorlat megtalálására.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés