hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Mitől függ, hogy valaki túléli-e a koronavírust?

Magyar kutatók számos tényezőt azonosítottak, amelyek befolyásolták a Covid-halálozást, ismerteti egy hazai kutatás eredményeit a Portfolio.

Magyarországon a járvány első hulláma mind a halálozási, mind a fertőzöttségi adatokban alig volt kimutatható, ám a második hullám már súlyosan érintette az országot, a harmadik hullámban viszont Európában a legroszszabb halálozási mutatókkal rendelkező országok között szerepeltünk. Különösen a második és a harmadik hullám kedvezőtlen hazai halálozási mutatói indokolják azok magyarországi területi különbségeinek alapos elemzését.

A területi különbségek mögött meghúzódó jelenségek feltárása segíthet megérteni a magas országos szintű halálozás okait is. Ezek ismerete olyan egészségügyi intézkedések bevezetését alapozhatják meg, melyek mérsékelhetik az esetleges későbbi Covid-19-hullámok vagy új járványok halálos áldozatainak számát – írja a Területei Statisztika folyóiratban megjelent "A hazai koronavírus-halálozás járási különbségeinekösszefüggései az egészségügyi ellátással" című cikkében Kovács László és Vántus Katalin. A tanulmány a Nemzeti Népegészségügyi Központ által a COVID-19-járványról közzétett adatokat vizsgálja: a fertőzöttek esetében 2021. február 14-ig, az elhunytak esetében 2021. március 4-ig terjedően.

A Budapesti Corvinus Egyetem szakértői korábbi tanulmányokat idézve bemutatják, hogy a magyar járások között akár háromszoros különbség is lehetett a fertőzés okozta halálozási arányban. A Covid-19 okozta magasabb halálozási arányokat az ország azon területein figyelhetjük meg, ahol egyrészt eleve alacsonyabb a születéskor várható átlagos élettartam, másrészt magasabb a krónikus betegek aránya, továbbá az ott élők egészségi állapota is rosszabb az országos átlagnál.

Elemzésük szerint Északkelet-Magyarországon, Közép-Magyarországon és a Dunántúlon is találhatók 8,27% feletti halálozási arányú járások. Ellenben az alsó decilis (2,86%) alatti halálozási arányú járások főleg Északnyugat-Magyarországra és Pest megyére koncentrálódnak, idézi a tanulmányt a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink