hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Miskolc: a jogi helyzet bizonytalan

Finanszírozási pókerjátszma folyik a miskolci kórházban a rákos betegek feje felett, derül ki a hvg.hu összeállításából.

Kitiltotta az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórháznak négy egységéből a kórház dolgozóit a részlegeket felépítő és működtető Medcenter Kft. 2018. április 12-vel megszűnt ugyanis a közreműködői szerződése a kórházzal.

A kórház a hvg.hu kérdésére a következő választ adta az ügyben: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal 2006. óta fennállt, onkológiai betegellátásra vonatkozó szolgáltatási szerződést a Medcenter Nonprofit Kft. 2018. április 12. napjával felmondta. A szerződés megszüntetése kapcsán a felek között elszámolási vita keletkezett, melynek a rendezésére irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre. A vitatott szolgáltatói követelést a kórház ügyvédi letétbe helyezte a bírósági döntés megszületéséig. A jogi vita lezárulásáig az onkológiai betegellátás feltételei a kórházban továbbra is teljes mértékben biztosítottak, a betegellátás folyamatos – írják.

De miért is van vita a felek között, és miről szól az államnak előnytelen szerződés? A kiemelten közhasznú Medcenter Nonprofit Kft. vállalta, hogy beszerez két lineáris gyorsítót, ezekhez szükséges besugárzástervező rendszert és komputertomográfot (CT), valamint új betonbunkert épít a gyorsítónak, és felújítja a régi betegfogadó épületrészeket, majd mindezt 15 évig fenntartja, üzemelteti. A cég szerint ez mind meg is történt a szerződés szerint. A Medcenter 2006-os szerződése 1,5 milliárd forintról szólt, de 2017-ig 8 milliárd forintot fizetett ki neki a kórház.

Csiba Gábor után tavaly Tiba Sándort nevezték ki kórházigazgatónak, aki megpróbálta leállítani a kifizetéseket, de ezt jogilag támadhatóan tette, ezért neki is távozni kellett nemrég. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint egészségügyi indokok miatt kellett távoznia, de Tiba nem tud ilyenekről. A Medcenter sajtónyilatkozata is utal Tiba álíltólagos hibáira: szerintük befogadta a szerződéseket, és úgy sem fizette ki őket, miközben tehát elfogadta a jogosságukat. A cég állítja, mindent a szerződése szerint csinált, sőt még túl is vállalta magát. Állítása szerint 2017-ben két 2007-es gépet is újra cserélt volna a kórház számára ingyen, de Tiba ezt nem fogadta el. A Medicenter állítása szerint egy több száz milliót érő épületet is átadott volna a kórháznak 4 millió forintért, Tiba erre sem bólintott rá.

A Medcenter állítja, a kórház tudna fizetni, csak nem akar, az elmúlt négy hónapban ők a munkát ingyen végezték, társadalmi felelősségvállalásból. Az eszközöket jelzálog terheli, jelenleg nincs érvényes szerződés a kórház és a cég között. A jogi helyzet rendezetlensége miatt egy kártérítési ügyben egy biztosító nem fizetne ki kárigényt, mondja a cég.

A jogi helyzet tehát bonyolult, a szolgáltatás nem állhat le, ezért a cég jobb alkupozícióban van, az állam pedig talán azért nem csap hangosabb botrányt, mert Csiba révén a Fidesz is érintett. Az állam nem fizetné ki a számára hátrányos szerződést, a cég pedig nem mond le szerződéses jussáról – patthelyzet. Csak közben a betegek kezelése körüli bizonytalanságok nőnek egyre jobban.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink