hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Miért terjedt mindig gyorsabban a Covid-19 az új variánsok megjelenését követően?

A UC San Diego School of Medicine kutatói az Open Forum Infectious Disease folyóiratban azt a kérdést járták körül, hogy miért gyorsult fel a koronavírus-járvány terjedése az újabb és újabb variánsok megjelenésekor.

A Covid-19 pandémia a becslések szerint világszerte 7 millió halálesetet okozott (a globális veszélyhelyzet minapi megszüntetésének bejelentésekor a WHO főigazgatója 20 millióról beszélt – a szerk.), ebből 1,1 milliót az Egyesült Államokban. Becslések szerint csak az USA területén a védőoltások és kezelések 3,2 millió további halálesetet és 18 millió kórházi kezelést akadályoztak meg, ám az új variánsok színre lépésekor mindig felgyorsult a betegség terjedésének üteme. A kutatók szerint erre két magyarázat is adható.

Az egyik, nyilvánvaló indok szerint az új variánsok tüskefehérjéje ellen a korábbi oltások, vagy korábbi fertőzés során kialakuló antitestek nem nyújtottak védelmet. A másik magyarázat sokkal érdekesebb, mivel a kutatók szerint a Paxloviddal végzett korábbi kezelés csökkentette az antitestek természetes képződések, kialakulásának ütemét. Ez a készítmény 88%-kal csökkentette ugyan a be nem oltott betegek körében az elhalálozás vagy kórházi kezelés kockázatát, viszont egy újbóli fertőzés esetén az ún. “Paxlovid-rebound” hatás következett be, ami általában egy normál fertőzésénél valamivel súlyosabb következményekkel járt.

Forrás: Aaron F Carlin et al, Neutralizing Antibody Responses After SARS-CoV-2 BA.2 and BA.2.12.1 Infection Do Not Neutralize BA.4 and BA.5 and Can Be Blunted By Nirmatrelvir/Ritonavir (NM/r) Treatment, Open Forum Infectious Diseases (2023).

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés