hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Mesterséges fogak?

Amerikai tudósok azonosították a gént, amely a fogzománc képződéséért felelős. Véget érhet a fogtömések korszaka, ha laboratóriumban pótolhatják a sérült fogzománcot, mely természetes úton nem termelődik újra - közölték oregoni kutatók.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának legutóbbi számában az oregoni állami egyetem kutatói számolnak be egérkísérleteikről, melyekben kimutatták, hogy a Ctip2 jelű gén kapcsolatba hozható a fogzománc keletkezésével. A gént több más feladattal is összefüggésbe hozták már korábbi kutatások: szerepet játszik az immunválaszban és a bőr, valamint az idegek kifejlődésében.
Chrissa Kioussi vezető kutató elmondta, hogy a Ctip2 az első olyan tényező, amelyről bebizonyosodott, hogy szabályozza a fogzománcot kiválasztó sejtek érését. Ha sikerülne a gyakorlatban is szabályozni a gén működését, mesterséges fogakat hozhatnának létre.
A fogak belső, puhább anyagát korábbi állatkísérletekben más kutatók már előállították. A felfedezés emberi alkalmazásáig azonban még számos további tanulmányra van szükség

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink