hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Menteni igyekeznek a celldömölki kórházat is

A celldömölki képviselő-testület rendkívüli ülésen fogadta el azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely igyekszik elébe menni a januári kórház-államosítás következményeinek – tudósít a vasnépe.hu.

A celldömölki egyike annak a mintegy tíz kiskórház, amely ezekben a napokban a túlélésért küzd. Jelenlegi struktúrájában 2007. áprilisától működik, 50 aktív ággyal, mátrix-rendszerben: belgyógyászat (20 ágy), sebészet (15 ágy), szülészet-nőgyógyászat (15 ágy). A krónikus ellátásra 40 ágy jut, a pszichiátriai rehabilitációs osztály 70 ággyal működik.

Az állami átvételt intéző GYEMSZI  koncepciója szerint – írj a lap  – megszűnne az aktív ellátás finanszírozása a belgyógyászaton és a sebészeten. Bár úgy látják, hogy a szombathelyi Markusovszky kórházzal való együttműködés esetén a GYEMSZI hajlamos lenne a kompromisszumra.

A mostani rendkívüli ülésen éppen a szombathelyi kórházba való beolvadást előkészítő szándéknyilatkozathoz adtak felhatalmazást. Tudva, az csak a szándékokat tartalmazhatja, „a megvalósulásukért ebben a pillanatban a megállapodást kötő felek nem vállalhatnak garanciát”. Dr. Farkas Péter, a celldömölki kórház igazgatója ennek ellenére úgy látja, hogy a sodródás helyett érdemes értelmes alternatívákat felvázolni. Így arra is van esély, hogy minden szakma itt maradhat, esetleg majd erősödhet is.

Fehér László polgármester összegzésképpen így fogalmazott: „a Markusovszky kórházzal való integráció elkerülhetetlen, különben nem maradna aktív ellátás Cellben”.

(forrás: Vasnépe)
hirdetés

Könyveink