hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Hat kórház bezár

Enyhült a miniszteri javaslat

A politikai lobbi nyomására megfutamodott az egészségügyi miniszter – ez derül ki abból a február 19-én, a szocialista képviselők között szétosztott, a kórházi struktúraátalakítást vázoló tervezetből, amely a korábbi, a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak küldött javaslatokhoz képest jóval visszafogottabban nyúl a rendszer átalakításához. Bár Molnár Lajos egészségügyi miniszter hivatalosan csak lapunk megjelenése után teszi közzé döntését, a háttéregyeztetéseken úgy tűnik, eldőlt: hat kórházra kerül lakat és a korábbi 25 helyett már csak tíz intézménynek kell áttérnie kizárólag krónikus ellátásra.
  Nem okozott meglepetést, hogy az észak-magyarországi régióban a miniszter döntése szerint bezár a Fresenius Medical Care Dialízis Centere és a Parádfürdői Állami Kórház. Csak krónikus ellátás lesz a miskolci Szent Ferenc és a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházban – ez utóbbiban a korábbi javaslatnál 15 ággyal több, összesen 276 ágyon ápolhatnak. A pásztói Margit Kórházban a miniszter eredeti tervei ellenére mégis marad 20 aktív ágy a 155 krónikus mellett.
  A Dél-Dunántúlon a miniszter kifejezetten a Regionális Egészségügyi Tanács (RET) döntését kérte több kórházról. Az általa meghozott verdikt alapján Komlón végül – a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve – 50 aktív és 115 krónikus ágyon gyógyíthatnak. Siklóson 20 aktív ágy maradhat, Harkányban viszont az előzetes várakozásoknak megfelelően csak 130 krónikus ágy áll majd rendelkezésre. Nyugat-Dunántúlon Molnár Lajos tartotta magát ahhoz a januári javaslatához, hogy Kapuvárott ne maradjon aktív ellátás – a továbbiakban 278 krónikus ágy szolgálja a betegeket. Eredetileg ebben a régióban is több intézmény sorsáról várta a RET ajánlatát. Ezek közül Celldömölkön – a szombathelyi Markusovszky Kórházzal közösen – a 110 krónikus mellett megmarad 50 aktív ágy is, miként Hévízen is fenntarthatnak 39 aktív ágyat a 225 krónikus mellett. Sárváron viszont csak 201 krónikus ágy maradhat.

A közép-magyarországi régió legnagyobb vesztesei a Szent Rókus és a Budai Gyermekkórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet, valamint a Schöpf-Merei Ágost Anyavédelmi Központ és Kórház. Közülük csupán a Rókusban maradhat 300 ágyon krónikus ápolási tevékenység; a többi intézmény gyakorlatilag bezár, feladataikat pedig részben más intézmények veszik át. A Budai Gyermekkórházét a Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, a Heim Pál Kórház, a Semmelweis Egyetem klinikái, valamint a Szent János Kórház gyermekosztálya. Sokak számára érthetetlenül, megmaradhat viszont az intézményben 100 krónikus ágy, holott csupán krónikus ellátást ritkán igényelnek a gyerekek. A Svábhegyen folyó munka kardiológiai részét az Országos Kardiológiai Intézet, a légúti megbetegedésben szenvedő gyermekek krónikus és rehabilitációs ellátását a Heim Pál Kórház biztosítja a továbbiakban. Az OPNI aktív ideggyógyászati és intenzív ellátó tevékenysége az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe kerül – a nyári költözést követően. A kistarcsai Flór Ferenc Kórház a törvényben garantálton felül további ágyakhoz jut a miniszter akaratából. Ugyanez mondható el az Állami Egészségügyi Központról, amely a Központi Honvéd, a MÁV és a BM Kórházak konglomerátuma, az Uzsoki Utcai, a Szent János és a Szent Imre Kórházról is.
  A Közép-Dunántúlon Molnár Lajos korábban Mór, Kisbér és Komárom sorsát is a RET-re bízta. Mindháromban maradhat azonban aktív ellátás: Móron 50, Kisbéren 30, Komáromban pedig 109 ágyon. Nem okozott meglepetést, hogy Zircen csak 119 krónikus ágy marad, emellett azonban a Sümegi Városi Kórház is csak 152 krónikus ágyat tarthat fenn a továbbiakban. A korábbi viták közül nyugvópontra jutott a Balatonfüredi Állami Kórház sorsa is, ott 34 aktív és 393 krónikus ágy maradhat. A súlypontiként jegyzett székesfehérvári kórház a törvényben garantáltnál 50 aktív ággyal kapott többet.
  Észak-Alföldön a szolnoki MÁV kórháznak 58 aktív és 181 krónikus ágyat juttat a miniszter. A korábban ugyancsak kérdéses mezőtúri kórházban 91 aktív ágy maradhat a 78 krónikus mellett.
  A Dél-Alföldön januárban a miniszter minden felosztható ágyra javaslatot tett. Bács-Kiskunban indítványozta a kecskeméti repülőkórház bezárását. Kiszivárgott ajánlatában az intézményre vonatkozóan most is minden rubrikában nulla ágy szerepel, ám azóta eldőlt, hogy a Repülőkórház mellett működő Repülőorvosi Kutatóintézet a megalakuló Állami Egészségügyi Központ Honvéd Egészségügyi Központjának részeként működik tovább. A Honvédelmi Minisztérium és a megyei önkormányzat megállapodása alapján feladatát és működését a megyei kórház veszi át.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
K.A.-T.M.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés