hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Mennyit ér az emberi élet?

Az egészségügyi erőforrások nemcsak nálunk, hanem a világon mindenhol szűkösek. Még a leggazdagabb egészségügyi rendszerek sem engedhetik meg maguknak, hogy minden betegnek minden hasznos kezelést biztosítsanak. Szükség van ezért annak az elemzésére, hogy mibe érdemes pénzt fektetni.

A költséghatékonyság elemzése során a költségeket pénzben mérik, az egészségben bekövetkező nyereséget pedig különféle orvosi egységekben, például vérnyomás csökkenés (Hgmm), túlélés éveinek száma, stb. Azaz, ha egy 1000 forintos vérnyomáscsökkentő leviszi átlagosan hússzal a vérnyomást, a 900 forintos nem viszi le csak öttel, és még a páciens bokája bedagad tőle, akkor a drágább volt a költséghatékonyabb.

Ezzel a módszerrel csak olyan technológiák vethetők egybe, amelyek azonos orvosi vagy biológiai dimenzióban eredményeznek egészségiállapot-változást. Azaz például csak vérnyomáscsökkentők egymással való összehasonlítása lehetséges, de nem teszi lehetővé csípőprotézis-beültetés és tüdőtranszplantáció hatásának összehasonlítását.

Az egyszerű orvosi praxisban, az egyes betegek szintjén a fenti elemzés elég lehet. De hogyan döntenek a milliárdokról az egészséggazdasági szakemberek?Hiszen valahogyan össze kell hasonlítani a különböző jellegű kezeléseket is. Ha kíváncsi a részletekre, látogasson el a Háziorvos Blogra!

hirdetés

Könyveink