hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tudomány

Mégsem korlátozott számú petesejttel születnek a nők?

Elképzelhető, hogy egy újabb dogma is megdől: míg korábban az tanultuk, hogy megszületésükkor a nők petefészkeiben már bennlévő petesejtek serdülőkorukig alvó állapotban vannak, majd a menopauza idejére elfogynak, napjainkban egyre több a bizonyíték arra, hogy petesejt a megszületés, sőt a menopauza után is keletkezik.

Az is felmerült, hogy a petesejtek keletkezési helye nem is a petefészek, hanem a csontvelő, onnan kerülnek az éretlen petesejtek a véráramba, majd az ováriumba. Ez a sejtvándorlás lehet a magyarázata annak, hogy több egyéb szerv felszínén is találtak már petesejtet, nem csak a petefészek külső nyálkahártyáján. Ha a feltételezések igaznak bizonyulnak, forradalmi változásokra számíthatunk a terméketlenség orvosi kezelésében és a regeneratív medicina területén. Az is lehetővé válna, hogy kitolódjon a nők termékenységi időszaka: a nők gyűjthetnének ivarsejti őssejteket saját vérükből, amelyeket elraktározhatnának későbbi felhasználásra.
A Nature Cell Biology 2009. április 12-i számában megjelent tanulmány szerint a Sanghaji Jiao Tong Egyetemen Ji Wu és kutatócsoportja citosztatikus kezeléssel infertilissé tett nőstény egerekbe juttatott olyan női csíravonal-őssejteket (FGSC – female germline stem cell), amelyeket 5 napos, illetve felnőtt egyedekből vont ki. Mindkét eredetű őssejt megtelepedett a kísérleti állatok petefészkében, amelyek meg is termékenyültek, és utódokat hoztak a világra.
Ami igaz egerek esetén, igaz lehet-e embereknél is? – teszi fel a kérdést a NewScientist. A válasz: vannak már olyan kísérletek, amelyek arra engednek következtetni, hogy a nők esetén is hasonló a helyzet. A Ljubljanai Központi Orvosegyetem kutatója, Irma Virant-Klun 2008 októberében közölte a Differentation című szaklapban azt a tanulmányt, amely szerint ovariális őssejteket találtak felnőtt nők petefészkének felszíni epitéliumában.
A Bostoni Massachusetts General Hospital kutatói Jonathan Tilly vezetésével már 2005-ben közölték a Cell című szaklapban, hogy felnőtt egerek vérében és csontvelejében egyaránt találtak ovariális őssejteket, amelyekkel előzetesen sterillé tett állatok petefészkét sikerült „betelepíteni”. Ez utóbbi állatok petefészke két hónap alatt megkülönböztethetetlenné vált a normális, termékeny egerek ováriumától. Az eredményektől Jonathan Tilly a reprodukciós medicinán kívül a terápiás klónozás fellendülését is várja. A kutató úgy véli, hogy az ovariális őssejtek három lépcsőben fejlődnek ki: a csontvelőben jönnek létre, a véráram útján a petefészekbe kerülnek, beágyazódnak, és itt érnek petesejtté.
A NewScientist cikkírója megjegyzi, hogy ezek a fejlemények megmagyarázzák azt az eddig rejtélyesnek tartott több száz esetet is, amikor kemoterápia következtében terméketlenné vált nők csontvelő-transzplantáció és vérátömlesztés után újra menstruálni kezdtek, illetve néhány közülük meg is fogant. Ez azonban újabb problémát okoz: ha a donorok őssejtjei tették lehetővé a gyermekáldást, akkor ők a megszülető gyermekek genetikai szülei.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink