hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Meglesi az izmokat

A bőr alá "les be" egy holland fejlesztésű berendezés, amely az izmok működését teszi valós időben láthatóvá; a készülék a stroke (agyi érkatasztrófa), végtag-amputáció vagy sérülés után lábadozók rehabilitációját hivatott elősegíteni.

A digitális képalkotó eljárás segít az orvosoknak és a fizikoterapeutáknak, hogy "bekukkantsanak" a páciensük szervezetébe, s megnézzék, hogy mely izmok jönnek működésbe a mozgás alatt.
A rendszer villogó infravörös fény és nyolc kamera segítségével követi nyomon a fényvisszaverő öltözéket viselő páciensek mozgását a gyakorlatok elvégzése közben. A reflektorok által a páciens öltözékén megjelenített izom-összehúzódást a rendszer a képernyőn megjelenített virtuális testbe vetíti.
A kutatók szerint az izomerő valós időben történő vizualizálása felgyorsíthatja a járni tanuló, s az egyensúlyérzéküket visszanyerni igyekvő betegek rehabilitációját. A rendszert haszonnal alkalmazhatják sportolóknál bizonyos technikák tökéletesítésénél, valamint a sérülések megelőzése céljából.
"Az egész olyan, mintha a páciens levetkőzné a bőrét, s az orvosok pontosan láthatják, hogy mi történik az izmokkal. A páciensek sokszor nem értik, hogy mit is akarnak tőlük, amikor arra kérik őket, hogy ezt vagy azt az izomcsoportot aktiválják. A rendszer segítségével viszont láthatóvá válik, hogy világos-e a beteg számára a feladat, vagy sem" - nyilatkozta a berendezéssel kapcsolatban Michiel Westermann, a rendszert kifejlesztő Motek Medical nevű cég vezetője.
A rendszer, amelyet az idei év során kórházakban tesztelnek majd, jövő év elején kerülhet forgalomba.

MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink