hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Meglepődtek az egészségügyi államtitkárságon

Videonyilatkozatban reagált az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke a patikaszolgáltatással való elégedetlenséget tükröző minapi közvéleménykutatásra.

A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet friss felmérése szerint a betegek romlónak és drágulónak érzik a patikai szolgáltatásokat. Aszerint a felnőtt lakosság kétharmada úgy érzi, hogy többet fizet a gyógyszereiért, mint néhány évvel ezelőtt, emellett az elmúlt egy évben majdnem minden második gyógyszertárban megforduló felnőtt tapasztalta, hogy a patikáknak nem volt készleten abból a készítményből, amit keresett.

Beneda Attila videonyilatkozatában egyrészt meglepetésének adott hangot emiatt, majd olyan tényeket közölt, amelyek nem ütköznek a kutatás megállapításaival.  Eszerint a lakosság által a támogatott gyógyszerekre költött teljes összeg csökkent az árleszorítás miatt, ám hozzátette, hogy természetesen fogyasztanak az emberek nem támogatott szereket is, a „azok árképzésébe az államtitkárságnak sajnos nincs releváns beleszólása”. Megjegyezte még, hogy ha a betegek elfogadnák a gyógyszerészek által ajánlott olcsóbb helyettesító szereket, több pénzt takaríthatnának meg.

Az apropóként szolgáló kutatásban erre is rákérdeztek: „a felírt vagy ajánlott olcsóbb készítménnyel kapcsolatban minden ötödik releváns válaszadó érzékelt valamilyen problémát, akiknek döntő többsége vissza is tért a korábbi gyógyszerére.”

A kabinetfőnök így beszélt:

hirdetés

Könyveink