hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Meglepő eredményre vezetett a kutatás

Több felesleges beavatkozásnak vannak kitéve a szülés alatt az orvost választó nők azoknál, akik az ügyeletes teamre hagyatkoznak – hangzott el a K-Monitor és az EMMA Egyesület kedd esti szakmai fórumán, amelyről a Népszava ír.

A rendezvényen Nicholas Rubaschkin ismertette a témában öt évvel ezelőtti saját vizsgálatát, amit még 2014-15-ben a SOTE Fulbright-kutatójaként végzett Magyarországon. A gyakorló szülész-nőgyógyász arra keresett választ, hogy az érintett nők miért fizetnek, és van-e összefüggés az ellátás minősége meg az átadott összeg között.

A felmérés szerint a válaszadók biztonságra, személyes figyelemre vágytak és az orvos jelenlétet akarták megvásárolni. A kutatás azt is igazolta, hogy a szülő nők akkor is fizetnek, ha tiszteletlenül bántak velük.
A 2014-es felmérés során netet használó, öt évnél nem régebben szült nőket kérdeztek egyebek mellett arról: Választott orvossal, szülésznővel születek-e? Milyen tapasztalataik voltak az ellátással kapcsolatban? Fizettek-e? Ha igen, mennyit? A válaszadók nagy többsége, 79 százaléka szült választott orvossal és akkor átlagosan 60 ezer forintot adtak hálapénzként. A nők 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem volt választott orvosuk, de hálapénzt ők is adtak, átlagosan 25 ezer forintot.

A magasabb összeget adók egyértelműen az orvos jelenlétéért fizettek. Kiderült az is, hogy választott orvos esetében jóval többször indították meg mesterségesen a szülést és alkalmaztak császármetszést, gátmetszést. Az esetek egy részében valószínűleg szükségtelenül. Azok, akik választott orvos nélkül szültek, kevesebb „orvosi inzultus” szenvedtek el, beavatkozás-mentesebben hozhatták világra a gyermeküket, közli a lap.

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink