hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Mégis hat az AIDS-t megelőző gyógyszer

A múlt héten egy fontos seattle-i (USA) AIDS konferencián a tudósok arról számoltak be, hogy annak a naponta alkalmazandó gyógyszernek a kudarca, amelyet egészséges afrikai nőknek adtak az AIDS megelőzése céljából, feltehetően nem a medicina hibája volt, hanem az okozta, hogy a nők vonakodtak szedni a gyógyszert.

Múlt áprilisban idő előtt szakítottak meg egy ígéretes vizsgálatot, amelynek során expozíció előtti profilaxisként kis dózisú, védő hatású antiretrovirális szereket adtak AIDS-mentes személyeknek (hármas terápia) – a megszakítást az indokolta, hogy a gyógyszerelés ellenére sok nő megfertőződött. Ez az „eredmény” váratlan és elkedvetlenítő volt.

A mostani konferencián – amely a retrovírusokkal és az opportunista fertőzésekkel foglalkozott – azonban azok a kutatók, akik az érintett afrikai nők vérét elemezték, arról számoltak be, hogy csak a megfertőződött nők negyedrészében találták meg a vérben a gyógyszer, a Truvada nyomait. Ebből arra következtettek, hogy a többi nő nem szedte a gyógyszert.

Nem tudni, miért ilyen kevés nő vette be a Truvada adagját, de annyi biztos, hogy az AIDS Afrikában ma is szörnyű stigma, és ha valakinek az otthonában egy AIDS gyógyszer üvegét látják, ez azt jelenti, hogy valaki beteg a házban – mondta Mitchell Warren, egy megelőzési tanácsadó szervezet igazgatója. Warren rámutatott, hogy egy másik vizsgálatban, amelybe olyan párokat vontak be, akiknek csak az egyik tagja volt fertőzött, a Truvada megvédte a nőket.

Egy másik vizsgálatban, amelyet a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem kutatói végeztek egy rákgyógyszerrel, a vorinostattal, sikerült elérni, hogy elpusztítsák 6 férfiben azokat a vírusokat, amelyek a CD4 sejtekben bújtak meg. E férfiak előzőleg már jól reagáltak a hármas-terápia koktélra (ennek hatására a vírus eltűnik a vérből, de különféle sejtekben elrejtőzhet, és a koktél abbahagyásakor ismét megjelenhet). Mint dr. David Margolis, a kutatás vezetője mondta, a vorinostat nem csodafegyver, de a vele elért eredmény azt jelzi, hogy megtalálható a gyógyítás útja – írja a The New York Times.

Egy másik kis vizsgálatban, amelyet a philadelphiai Wistar Intézetben végeztek, szintetikus interferont adtak a betegeknek, miközben legfeljebb 6 hónapra felfüggesztették a hármas terápiát. A 20 beteg közül 9-ben a vírus nem ért el veszélyes szintet a vérben. „Ez nem fogja rögvest megváltoztatni a klinikai gyakorlatot” – mondta dr. Luis J. Montaner, a kutatás vezetője –, „de egy lehetséges alternatívája az élethosszig tartó hármas terápiának, ami káros hatásokkal is járhat.”

Egy kis brit vizsgálatban egy új AIDS szert, a rilpirivine-t próbálták ki, amelyet csak havonta egyszer kell injekcióban beadni, és elég hosszú ideig marad a szervezetben ahhoz, hogy megelőzze a fertőzést. Ez lehetővé teszi, hogy a Truvadához hasonlóan expozíció előtti profilaxisra használják, és az az előnye is megvan, hogy nem kell naponta gondolni a gyógyszerbevételre. A szer a vizsgálat során biztonságosnak bizonyult.

Az Egyesült Államokban külön figyelmet érdemel az AIDS gyakorisága a fekete nők körében. Bár a női lakosságnak csak 14 százaléka fekete, a nők között előforduló AIDS-es esetek 66 százaléka a fekete nőkben fordul elő.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés