hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Megakadályozható lehet a Lewy-testek kialakulása Parkinson-kóros betegeknél

Amerikai kutatóknak sikerült megtalálniuk a Parkinson-kór egyik fő jellegzetességének, a Lewy-testek kialakulásának okát, és hatékony módszert fejlesztettek ki a zárványok lebontására, illetve az újbóli akkumuláció megelőzésére.

A Georgetown University Medical Center (GUMC) kutatói a Parkinson-kóros betegek agyában képződő Lewy-testek képződését és felépülésük megakadályozásának lehetőségeit kutatták, úgy tűnik, sikeresen. Cikküket a Human Molecular Genetics folyóiratban jelentették meg, a rövid összefoglaló (abstract) az alábbi linken érhető el: Ubiquitin specific protease-13 independently regulates parkin ubiquitination and alpha-synuclein clearance in alpha-synucleinopathies, Human Molecular Genetics, https://doi.org/10.1093/hmg/ddy365.

A Parkinson-kór egyik fő jellemzője az alpha-synuclein fehérjegócok, zárványok megjelenése az agy motoros tevékenységeket irányító területén, melyek pusztítani kezdik a dopamintermelő neuronokat. Természetes folyamatok nem képesek ezeket a Lewy-testeknek is nevezett gócokat eltávolítani, és eddig még senkinek sem sikerült lebomlásra bírni ezeket – egészen mostanáig.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A GUMC neurológus kutatócsoportja egér és emberi agyszöveteken post mortem végzett vizsgálatai során észrevette, az USP13 nevű enzim (ubiquitin-specifikus proteáz 13) felülreprezentált a Parkinson-kórban szenvedő alanyok agyszöveteiben. Rájöttek, hogy a Lewy-testek kialakulásának egyik (lehet, hogy a legfőbb) oka, hogy az USP13 molekula eltávolítja az alpha-synuclein fehérjékről azt a jelzést (ubiquitin), mely a fehérjét lebontandónak jelöli meg. Ezt az egyik ubiquitin-ligáz enzim, a parkin gátlásával éri el. Mivel a fehérje degradációja nem történik meg, az alpha-synuclein toxikus mennyiségben akkumulálódik az agyban, szövettanilag kimutatható csomók, zárványok formájában.

A kutatók kíváncsiak voltak arra, mi történik, ha blokkolják az USP13 enzimet, ezt végül az USP13-termelő gén kiütésével érték el. Az eredmények igen biztatóak voltak: a már meglévő Lewy-testek felszívódtak, újak pedig nem alakultak ki. A kutatók azt is észrevették, hogy az USP13 gátlásakor sokkal hatásosabban működik a Parkinson-kór kezelésére csak nemrég használt hatóanyag, a nilotinib. Ezért a kutatók most egy olyan kis molekulán dolgoznak, mely gátolja az USP13 működését, így ez a molekula a nilotinibbel együtt használva igen hatásos lehet a Parkinson-kór kezelésében.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink