hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Átkódolt sejtekkel kezelnék a Parkinsont

Átprogramozott őssejtek agyba ültetésével kezelné a Parkinson-kórt egy japán kutatócsoport, közölte az MTI nyomán az Index.

Az elmúlt évben a Kiotói Egyetem kutatói sikerrel alkalmaztak emberi úgynevezett indukált pluripotens sejteket (iPS), hogy visszaállítsák majmok agysejtjeinek normál működését.

A szerdán kezdett klinikai kísérlet lesz a világ első klinikai kísérlete, amelynek során iPS-sejteket használnak Parkinson-kór kezelésére, jelezte Takahasi Dzsun, a Kiotói Egyetem iPS-sejteket kutató központjának professzora a héten tartott sajtótájékoztatón. A kutatóközpontot az a Jamanaka Sinja irányítja, aki 2012-ben John Gurdon brit tudóssal közösen kapta az orvostudományi Nobel-díjat az érett sejtek indukált pluripotens sejtekké való programozásának technikájáért. 

A kísérletben résztvevő pácienseket azok közül választják ki, akiket jelenleg kezelnek a Kiotói Egyetemi Kórházban. 

A szakértők a társadalombiztosítás által fedezett kezelést kívánnak kifejleszteni. Mivel iPS-sejteket használnak emberi embrionális sejtek helyett, a kezelés elfogadható lesz például Írországban és több latin-amerikai országban, ahol az embrionális sejtek alkalmazása tiltott. A Sumitomo Dainippon gyógyszergyár közölte, hogy 2023 márciusára már elkezdené a megfelelő gyógyszer értékesítését a klinikai kísérlet alapján.

A tesztek során másoktól levett és az egyetemen tárolt idegensejteket ültetnek be a páciensek agyába a sérült idegsejtek kiegészítésére. A beültetendő idegsejteket olyan emberektől származó sejtek felhasználásával állítják elő, akik olyan típusú immunitással rendelkeznek, amely csökkenti az átültetett sejtek kilökődésének kockázatát, írja a lap.

(forrás: Index/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink