hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Másfél milliárd plusz néhány kórháznak

Másfél milliárd forint elosztásáról döntött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, aki a 2011. évi fekvőbeteg ellátást szolgáló tartalékkeret egyharmadát osztotta szét a szolgáltatók között.

A döntés értelmében a kiemelt traumatológiai ellátást végző intézmények kapják meg a keret valamivel több mint 80 százalékát (a 10299,8 súlyszámból 8455-öt); az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a 2011. évi európai uniós és állami rendezvények egészségügyi biztosítása miatti többlettevékenységüket kívánja kompenzálni ezzel a juttatással. Az összesen 1 milliárd 268 millió forint a 2010. évi teljesítményük arányában érkezik az intézmények számlájára.

Emellett az egyházi fenntartású és tulajdonú kórházak a speciális igénnyel összefüggően feloldott területi ellátási kötelezettségük nyomán várható többlettevékenységük miatt részesülnek a miniszteri keretből, kórházanként a 2010. évi teljesítményvolumen korlátjuk 10 százalékának megfelelően, összesen valamivel több mint 276 millió forintot kapnak.

A miniszteri tartalékkeretből még további hat fekőbeteg-és egy szakellátó intézmény kap külön juttatást: a Fejér Megyei Szent György Kórháznak a H1N1 járvány okozta többletforgalom, az ajkai Magyar Imre Kórháznak pedig a vörösiszap katasztrófa miatt kap plusz támogatást.

A DEOEC Gammasebészeti Központnak az agyi gamma-sugár-sebészet eljárással kapcsolatos tavalyi évi – az Orbán Kormány hivatalba lépése előtt történt – hibás, jelentős mértékű veszteséget okozó jogszabály-módosítás miatt kap kompenzációt.

Három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézményben (DE OEC Kazincbarcikai Kórház, Almási Balogh Pál Kórház, MISEK Nonprofit Kft.) az ÁNTSZ által elrendelt kötelező tüdőszűrés miatt végezett többlettevékenysége miatt jut most „kárpótláshoz” .

A móri Városi Kórház-Rendelőintézet is lélegzethez juthat, ugyanis az intézmény beruházási munkálatai miatt nem tudta teljes egészében kihasználni a 2010. évi járóbeteg-szakellátási volumenkorlátját, emiatt pedig a 2011. évi korlát jelentősen alacsonyabb mértékű, mint amennyit az általa ellátott lakosság szükségletei indokolnak. A tartalékkeret terhére az intézmény volumenkorlátját ezért 17,1 millió német ponttal növeli a miniszter.

cimkék

hirdetés

Könyveink