hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Nem adja a főváros az államnak a járóbeteg-szakellátást

Elfogadhatatlannak tartják a kormány javaslatát a járóbeteg-ellátás államosítására a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és DK-s képviselői.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: tíz évvel ezelőtt döntött a kormány a fővárosi kórházak államosításáról, azóta "kilométer hosszú várólista, amortizálódó épületek és komoly szakemberhiány" alakult ki. Komoly kockázatot jelent kórházba kerülni, de nem az orvosok vagy az ápolók miatt – értékelt. Hozzátette: az országos kórházi főigazgató fővárosnak küldött leveléből  amelyben Jenei Zoltán felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét  nem derül ki, miért is lenne jó, ha az állam átvenné a járóbeteg-ellátást.

A politikus, aki a XIV. kerület polgármestere is, közölte: nem kívánja átadni a kormánynak a szakellátó intézményeit sem a főváros, sem Zugló. A közgyűlés a szerdai ülésén tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy a fővároshoz tartozó járóbeteg-szakellátás továbbra is a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában maradjon. Horváth Csaba hangsúlyozta: nyitottak a partneri tárgyalásra, de csak a betegellátás biztonsága és a finanszírozás biztosítása mellett.

Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a kormány 2011-ben kezdett az érintettek tiltakozása ellenére az oktatási rendszer "erőszakos centralizálásába". Azt mondta, a kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, "lábbal tiporta" az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására. Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér  vetítette előre. Kiemelte: az önkormányzatok a helyi igényeket felmérve, a polgárok igényeihez alakították a szakrendelőket, a járóbeteg-ellátást, de a központosítás után nőni fognak a várólisták.

Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évre járó támogatást, és tegyen meg mindent az orvos- és szakápolóhiány csillapítása érdekében. Felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra: nem elég, ha "alibiből" megszavazzák a fővárosi járóbeteg-ellátás fővárosi kézben tartását, komolyan kell lobbizniuk azért, hogy valóban jó legyen a budapesti ellátás.

Döntött a közgyűlés: nincs támogatás

A fővárosi önkormányzat egyhangúan úgy döntött szerdai ülésén, hogy nem támogatja a főváros két járóbeteg-szakellátásának állami kézbe adását.

A közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára úgy döntött, továbbra is támogatja, hogy a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások változatlanul a fővárosi önkormányzat fenntartásában működjenek legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója korábban felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét. A főváros jelenleg két ilyet üzemeltet: a hajléktalan-ellátás részeként a nőgyógyászatot és pszichiátriát, szoros kapcsolatban a hajléktalan-ellátás többi intézményével. A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. március 29-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. március 29-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink