2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Már csak hetek vannak hátra az orvosok távozásáig

Az orvosszakszervezet által szervezet sztrájk miatt december elsejétől néhány helyen az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenésére lehet számítani. Ez az ára annak, hogy az orvosszakszervezet képtelen a megegyezésre – közölte a szlovák egészségügyi miniszter.

Azoknak az orvosoknak, akik cseh kollégáik mintájára felmondást nyújtottak be, december elsején megszűnik a munkahelyük. Az orvosok alapkövetelése, a kórházak részvénytársasággá való alakításának leállítása, már teljesült, a szlovák kormány október eleji bukása megválaszolta ezt a kérdést. Innentől már csak az orvosok bérezése miatt folyik az orvossztrájk.

Ivan Uhliarik szlovák  egészségügyi miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy az orvosszakszervezet által szervezet sztrájk miatt december elsejétől néhány helyen az egészségügyi ellátás színvonalának csökkenésére lehet számítani. Uhliarik nem zárkózik el a bérek emelésétől, de az orvosszakszervezet követeléseit nem tartja teljesíthetőnek. Ráadásul, az orvosok betegeiket szerinte élő pajzsnak használják.

Szlovákia 2400 orvosa nyújtotta be felmondását, ez körülbelül az orvosok egyharmada. Marian Kollár, az orvosszakszervezet vezetője szerint ha a kormány decemberig garanciákat ad fő követelései teljesítésére, még megoldható a helyzet. Decemberig már csak három hét van hátra, Kollár szerint a kormány az elmúlt hat hetet elvesztegette, semmit sem tett az az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében.

(forrás: Kitekintő.hu)
hirdetés

Könyveink