2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Megosztja az egészségügyet a nővérek fizetésemelése Szlovákiában

A nővérek által ez év tavaszán benyújtott és 240 ezer aláírással ellátott petíció nyomán a szlovák kormány a múlt héten döntést hozott az ápolónők fizetésének emeléséről.

Az ápolónők 2011. május 17-én tartott figyelemfelkeltő megmozdulása során megfogalmazott követeléseinek helyt adva, a szlovák kormány kilátásba helyezte az egészségügyi dolgozók minimálbérére vonatkozó jogszabály módosítását, és döntést hozott az ápolónők bérének rendezéséről.

Minthogy az indítványozott módosítástervezet megosztja az orvosokat és az ápolónőket, az Orvosi Kamara a jogirat visszavonását kérvényezte, mivel ez csupán a nővérek fizetésének emeléséről rendelkezik, így aggályos, hogy az orvosok irányítása mellett dolgozó ápolónők fizetése a jövőben meg fogja haladni az orvosokét.

A törvénytervezetet – melynek az illetékesek nyomatékosan felróják, hogy nem foglalkozik egységesen a különböző alkalmazotti csoportok (az orvosok és az ápolónők) bérrendezésével, a kamarai vezetők nem tartják összeegyeztethetőnek az egyesületek közötti megállapodásokkal – írja a The Slovak Spectatorra hivatkozva a HealthOnline.

(forrás: HealthOnLine)
hirdetés

Könyveink