hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Már a kertek alatt jár az influenza

Az elmúlt héten mintegy 8 százalékkal emelkedett az influenzagyanús esetek száma Magyarországon, s a szezon kezdete óta mindössze 2-2 esetben mutatták ki az influenza A, illetve B vírusát.

Január 9. és 16. között 7300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év második hetében tapasztalt mérsékelt emelkedés ellenére a megbetegedések előfordulási gyakorisága csak mintegy harmada az előző év azonos hetében tapasztaltnak - írta az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán megjelent heti jelentésében, tudatja az MTI.

A múlt héten az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 3 területén csökkent, 3 területen pedig nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. A legtöbben a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebben Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordultak orvoshoz. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a második naptári héten nem érkezett jelentés - tették hozzá.

Az OEK összesítése szerint az influenzagyanús megbetegedések továbbra is a felnőttek korosztályát érintik a leginkább. A betegek csak több mint 13 százaléka volt 14 éven aluli, több mint 12 százaléka pedig 60 éven felüli. Az orvoshoz forduló 15-34 éves fiatal felnőttek aránya viszont több mint 44 százalék, a 35-59 éveseké pedig csaknem 30 százalék volt.

A második héten 70 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára. Ezekből a héten egy esetben az influenza B vírusát azonosították. A 2011. év 40. hete óta tartó influenzaszezonban a múlt hét végéig 432 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK említett osztályán. Mostanáig az influenza A és az influenza B vírusát is két-két beteg szervezetében mutatták ki.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés