hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Majom a számítógép előtt

Gondolatvezérelt robotkar

Egy amerikai kutatócsoport agyba ültetett elektródokat, az egyik német csapat pedig agyból ültetett szövetmintát egy chip felszínére. Úgy tűnik, forradalmi változásokra számíthatunk a gyógyászati mikrotechnikában.

Az egyesült államokbeli Duke Egyetem (Észak-Karolina) kutatói Miguel Nicolelis vezetésével már évek óta próbálják aktivizálni a mozgásképtelen betegeket, „megtanítani” őket néhány életminőséget javító tevékenységre (telefonálásra, könyvlapozásra, italtöltésre stb.). Három éve jelentették be az áttörést: majmok agyába épített mikroelektródok segítségével az állatok képesekké váltak egy távolabbi – tehát a testükhöz közvetlenül nem kapcsolódó robotkar mozgatására.

Októberben a kutatók a Science-ben ismertették újabb eredményeiket. A majmokat megtanították a számítógép használatára. Egérrel kellett kijelölniük a képernyőn az elvégzendő feladatot, amit a számítógéppel összekapcsolt robotkar el is végzett. Egy idő után eltávolították a számítógép mellől az egeret. A majmok ekkor úgy mozgatták a kezüket, mintha az egeret markolták volna. Sikerrel: a képernyőn így is kijelölték a feladatot, a robotkar pedig végrehajtotta azt. Ezt követően a majmok a vártnál hamarabb megtanulták, hogy felesleges mozgatni a karjukat, mert gondolataikkal is vezérelhetik a robotkart.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés