hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Gyógyítás

Magyar orvosok szerint nincs jövője a belélegezhető inzulinnak

A nemzetközi sajtót bejárta a hír: inhalálható inzulint fejlesztett ki az egyesült államokbeli MannKind gyógyszergyár. Az AFREZZA nevű terméket, amelynek hatóanyaga aeroszol formájában kerül a tüdőbe és szívódik fel, az Amerikai Kémiai Társaság országos találkozóján mutatta be a gyártó.
A gyógyszer az étkezés után beadandó gyorsinzulin szervezetbe juttatására alkalmas, mellette továbbra is szükség van az esti, úgynevezett bázisinzulinra. A szer még nem jutott el az engedélyezésig; bevezetésével kapcsolatban a magyar szakemberek szkeptikusak.
 
Jermendy György, a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház III. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa az eddigi tapasztalatok fényében nem tartja reménykeltő beviteli módnak az inhalációt. „Véleményem szerint valószínűleg soha nem is sikerül majd igazán megbízható belélegezhető inzulint gyártani” – mondta az orvosprofesszor, hozzátéve: folytak már hasonló kutatások, két-három éve két jelentős gyógyszergyár közösen próbált meg inhalálható gyógyszert fejleszteni. A prototípus el is készült, de a klinikai vizsgálatok szakaszában le kellett állítani a programot, mert tüdőtumorokat észleltek a betegekben.
 
Az orvosprofesszor szerint nem feltétlenül a gyógyszer okozta az elváltozásokat, hiszen a tüdődaganat gyakori betegség, de a hosszú távú kezelés kockázatainak megbecslése nehézkes. „Azt kilencven éve tudjuk, hogy a hasba adott inzulin bevált, a közhiedelemmel ellentétben nem jár fájdalommal és a betegek hamar hosszászoknak. Azt viszont senki sem tudja megmondani, hogy nem okoz-e tüdőrákot az, ha a hörgő évtizedeken keresztül inzulinnal érintkezik” – tette hozzá Jermendy György, aki szerint csak első látásra tűnhet kézenfekvőnek az aeroszol alkalmazása.
 
Mint elmondta, az asztmás betegek által használt gyógyszerek adták a mintát a hörgőn keresztül felszívódó inzulin kifejlesztéséhez. A hatóanyagot ugyanis tabletta formájában nem lehet alkalmazni, mert a gyomor hamar lebontja a hormont. A nyálkahártyán felszívódó inzulin azonban más szempontból problémás, és ebben a szakma többi képviselője is egyetért.
 
– A különböző légúti betegségekben szenvedők vagy a dohányosok számára bizonytalanná válhat a nyálkahártyán keresztüli inzulinbevitel, és ez komoly veszélyekkel jár – fejtette ki Vándorfi Győző, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja. A diabetológus szerint eddig számos módszert vizsgáltak meg a kutatók , de továbbra is a közvetlenül a vérbe juttatott inzulin biztosítja a legoptimálisabb hatást. A nyálkahártyán keresztül felszívódó megoldások mellett a bőrön keresztül is próbáltak már inzulint juttatni a szervezetbe egyes fejlesztők, de ez sem járt sikerrel.
 
A beültetett inzulinpumpák és vércukormérők kifejlesztésére jelenleg komoly kutatások folynak. Már megoldható, hogy egy vékony tűn keresztül a beteg beavatkozása nélkül, automatikusan jusson be az inzulin a szervezetbe. Emellett olyan apró érzékelőket is előállított már a tudomány, amelyekről leolvasható az éppen aktuális vércukorszint. Sajnos ez az eszköz még nem elég szövetbarát – mutatott rá Vándorfi Győző –, csak hét napig működik, mert a szervezet betokosítja azt. Ha ezt a problémát sikerül áthidalni, és a vércukorszintmérő kapcsolatba hozható az inzulinpumpával, akkor a beteg mindig éppen annyi inzulint kaphat, amennyire szüksége van – magyarázta Vándorfi Győző.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés