2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Magyar elnök a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesületében

Évzáró és tisztújító közgyűlést tartott az ungvári járási Nagydobronyban a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete (KOKE), amelynek tagsága ismét Oroszi Pált választotta elnökévé.

Az 1993-ban alakult egyesület közgyűlésének félszáz résztvevője előtt elmondott elnöki beszámolójában Oroszi legfőbb feladatnak az olyan keresztény fiatalok megtalálását és munkába történő bevonását nevezte, akik révén a jövőben is „hitbéli lelkiséggel és eredményesen működhet majd a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete”. A különböző nemzetiségű tagokból álló szervezet küldöttei egyhangúlag újra Oroszi Pált választották a KOKE elnökévé – adta hírül csütörtöki számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

Az MTI ungvári tudósítójának érdeklődésére Oroszi Pál csütörtökön elmondta, hogy az orvosok Ukrajnában, így Kárpátalján is sokkal kedvezőtlenebb feltételek mellett dolgozhatnak, mint a szomszédos országokban. Ennek kapcsán úgy vélte, a jelenlegi gazdasági helyzetben aligha teljesíthetők maradéktalanul a magyarországi és szlovákiai orvosok béremelési követelései.

A kérdésre, hogy milyen arányú a frissen végzett orvosok külföldre távozása Kárpátaljáról, Oroszi kifejtette: a szakképesítés hiánya mostanáig jelentős akadályozó tényezőt jelentett a külföldi munkavállalást illetően, de – mint fogalmazott – a helyzet változóban van, mert újabban Szlovákia fizetést és szolgálati lakást kínál a külföldi rezidenseknek. A kárpátaljai rezidenseknek ez nagyon vonzó ajánlat lehet, mert Ukrajnában a kezdő orvosok nemhogy fizetést nem kapnak, hanem még nekik kell fizetniük a rezidentúráért – tette hozzá, megjegyezve: több olyan kollégát ismer, aki intenzíven tanulja a szlovák nyelvet.

A KOKE elnöke azt is elmondta, hogy Kárpátalján egyelőre nem kell orvoshiánytól tartani, mert orvosokból is túlképzés van, jóllehet az igen alacsony fizetések miatt – az ukrán egészségügyben az átlagbér 160 eurónak felel meg – sok pályakezdő fordít hátat a szakmának. Példaként említette, hogy az ungvári egyetem orvosi karán 2009-ben végzetteknek csak a 10 százaléka helyezkedett el a szakmájában, a többiek vagy gyógyszerforgalmazó cégekhez szegődtek, vagy egészen más területen vállaltak munkát.

Varga Béla
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink