hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Magyar betegben is maradt már sebészolló

Itthon nincs róla hivatalos statisztika, de friss amerikai adatokból kiindulva körülbelül 130 olyan eset történhet évente, amikor egy beavatkozás során műtéti eszköz marad egy betegben, írja az [origo].

Egy friss statisztika szerint az Egyesült Államokban évente 4 ezerre tehető azoknak az eseteknek a száma, amikor a betegben műtét során valamilyen idegen tárgyat felejtenek az orvosok. Leggyakrabban a vérzés csillapítására tucatszám használt tamponok és szivacsok maradnak a varrat túloldalán, de a hírekben olykor hallani egészen elképesztő esetekről, bent felejtett gumikesztyűtől kezdve a szikén át a sebészollóig.

"Amennyiben feltételezzük, hogy az amerikai és magyar orvosok hasonló gondossággal járnak el egy műtét során, az amerikai adatokból az következik, hogy itthon körülbelül 130 testüregben bent felejtett eset történhet évente, ám ennek töredékére, néhány esetre derül csak fény", mondja az [origo]-nak dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd. "Ha a bent felejtett gézdarab, tűhegy betokosodik, és nem okoz a betegnek problémát, elképzelhető, hogy soha nem is derül ki. Persze extrém esetek is vannak, itthon is megtörtént, hogy a betegben sebészolló maradt", teszi hozzá.

A mostani amerikai felmérés készítői hangsúlyozzák, hogy minden eset más, a legtöbbre azonban igaz, hogy a probléma oka a műtét során a beteg testébe kerülő vérzéscsillapító eszközök számolására alkalmazott, mára elavultnak tekinthető számolási gyakorlat.

Az USA-ban egyébként technikailag biztonságosabb megoldások is léteznek már: a kórházak rádiófrekvencia segítségével követhetik nyomon a felhasznált tamponokat, gézpárnákat. Ez annyit tesz, hogy a műtéthez használt vérzéscsillapító eszközök egy apró, rizsszem-méretű rádiófrekvenciás jeladót tartalmaznak, és egy detektor jelzi, ha a jeladóval ellátott eszközök véletlenül a beteg testében maradnának. A Journal of the American College of Surgeons szakfolyóiratban most megjelent tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a közel 2300 általuk megvizsgált, "nyomkövetős" eszközökkel végzett műtét során 23 elfelejtett szivacsra derült fény a modern technikának köszönhetően.

A módszer amerikai viszonylatban igen olcsó: a rádiófrekvenciás biztonsági rendszerrel ellátott sebészeti tamponok, szivacsok használata egy műtét árát alig 10 dollárral növeli meg, ami körülbelül egy varrat elkészítésének árával egyenlő.

A rádiófrekvencián kívül a beteg testébe kerülő segédanyagokat vonalkódos technológián alapuló rendszerrel is nyomon lehet követni: a vonalkóddal ellátott szivacsokat használat előtt beszkennelik, és ezt megismétlik az eltávolítás után is.

A teljes cikk

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés