hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Mágneses stimulálással a migrén ellen

Egy mágneses impulzusokat kibocsátó kézi eszközzel a koponyacsonton keresztül enyhíthető a migrénes fájdalom - állítják egy kis esetszámú tanulmány alapján amerikai kutatók.

A készüléket a fejhez kell tartani, így a mágneses pulzálás az agyban lévő idegsejtek között elektromos áramot indít el. Mindezt az úgynevezett aura állapotban érdemes megtenni, közvetlenül a migrénes fájdalom kezdete előtt. Bár legtöbbször minden előjel nélkül támad a migrén, egyes esetekben az aurajelenség előzi meg, amelyben vizuális zavarokat, fényeket tapasztal a páciens. A vizsgálathoz 201 személyt választottak ki, akiknek auraállapot előzi meg migrénjét. A tesztalanyok egyik fele a transzkraniális mágneses stimuláló (TMS) készüléket használta, másik fele pedig hamis műszert.
 A kezelés után két órával a TMS-t alkalmazók 39 százaléka, a hamisítványt használóknak pedig 22 százaléka jelezte, hogy fájdalommentes. Yousef Mohhamad, az Ohio State University munkatársa az Amerikai Fejfájás Társaság éves találkozóján, Bostonban ismertette kutatócsoportjának eredményét.

                                                                                                                                          MTI

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink